Estonya Vize Türleri, Vize Başvuru Süreci ve Maliyetleri

Estonya’ya Gitmek İçin Vizeye İhtiyacım Var mı?

AB/AEA/İsviçre üyesi olmayan ve Schengen ile vizesiz anlaşması olmayan bir ülkeden iseniz, Estonya’yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyacınız vardır . Aşağıdakiler için başvurabilirsiniz:

Kısa süreli vize, Estonya’da 180 gün içinde 90 gün kalmanıza izin verir.

Uzun süreli D vizesi, Estonya’da bir yıl kalmanıza izin verir. Ulusal vize ile Estonya’da uzun süreli kalmanıza izin veren geçici oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda Estonya’yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyacınız yoktur: AB/AEA veya İsviçre vatandaşısınız.

Schengen ile vize serbestisi uygulanan bir ülkedensiniz (örn. ABD, İngiltere, Kanada, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, vb.). Bu durumda Estonya’da 180 gün içerisinde sadece 90 gün kalabilirsiniz. Daha uzun süreli kalışlar için Estonya ulusal vizesine ihtiyacınız vardır.

Estonya, kuzeydoğu Avrupa’daki Baltık bölgesinin en kuzeydeki ülkesidir. Schengen Anlaşmasının bir parçasıdır, bu nedenle vize politikası bir şekilde ortak Schengen kurallarına göre belirlenir. Ziyaretinizin amacına bağlı olarak çalışma, aile birleşimi, eğitim veya yatırım vizeleri gibi farklı vizeler mevcuttur.”

Estonya Vize Türleri

Duruma bağlı olarak farklı Estonya vizesi türleri vardır:

  • Estonya Schengen Vizesi. 180 gün içinde 90 gün boyunca Estonya’yı ziyaret etmenizi sağlar. Bu vize kısa süreli ziyaretler ve turizm amaçlı verilmektedir. Ayrıca Estonya, Schengen Anlaşması’nın bir parçası olduğu için, Estonya için Schengen vizesi ile diğer Schengen ülkelerini ziyaret edebilirsiniz.
  • Estonya Transit Vizesi. Bu vize, üçüncü bir ülkeye seyahat ederken bir Estonya havaalanında transit yapması gereken yolcular için verilir. AB/AEA/İsviçre vatandaşlarının Estonya üzerinden geçiş yapmak için vizeye ihtiyaçları yoktur.
  • Estonya Çalışma Vizesi. Estonya’da çalışmak için, AB/AEA/İsviçre dışındaki vatandaşların çalışma vizesine başvurması gerekir. Ancak, çalışma vizesi için başvurmayı planlamadan önce, işvereninizin istihdamınızı Estonya Polisi ve Sınır Koruma Kurulu’na kaydettirmesi gerekir. AB/AEA/İsviçre vatandaşlarının, Estonya Nüfus Kaydına Estonyalı olarak kayıt yaptırmaları ve kaldıkları ilk üç ay içinde bir kimlik kartı başvurusunda bulunmaları gerekecektir.
  • Estonya Öğrenci Vizesi. Estonya’da okumak isteyen ve AB/AEA/İsviçre’den olmayan herkesin öğrenci vizesi için başvurması gerekir. Öğrenci vizesine ancak bir Estonya üniversitesine veya başka bir eğitim kurumuna kabul edildikten sonra başvurabilirsiniz. Estonya’da eğitim görecek AB/AEA/İsviçre vatandaşlarının yalnızca ikametlerini Yerel Yönetim makamına kaydettirmeleri ve ilk ay içinde kimlik kartı başvurusunda bulunmaları gerekir.
  • Estonya Aile Vizesi. Estonya’da yaşayan aile üyelerinize veya eşinize katılmak istiyorsanız, Estonya aile vizesine ve geçici oturma iznine başvurmanız gerekir. Estonya’ya yerleşmenize, çalışmanıza, okumanıza ve aile üyenizle aynı oturma haklarından yararlanmanıza olanak tanır.
  • Estonya Yatırım Vizesi. Estonya’da bir işletmeye yatırım yapmak istiyorsanız, öncelikle Estonya yatırım vizesi ve geçici oturma izni başvurusunda bulunmalısınız.
  • Estonya Dijital Göçebe Vizesi. Serbest çalışanların Estonya’da çalışmasına izin vermek için, yetkililer tam da bu amaç için Estonya dijital göçebe vizesi olarak bilinen özel bir vize oluşturmuştur.
  • Estonya AB Mavi Kart. Doğru niteliklere sahip vasıflı bir işçiyseniz ve Estonya’da bir iş arıyorsanız, Estonya AB Mavi Kart oturma iznine başvurmanız gerekir.

Estonya Schengen vizesi ile uzun süreli vize arasındaki fark şudur:

Estonya Schengen Vizesi Estonya Uzun Süreli Vize
90 gün için verilir. 365 gün için verilir.
Daha çok kısa ziyaretler, turizm vb. için tavsiye edilir. Daha çok çalışma, iş, iş ve aile birleşimi amaçları için önerilir.
Oturma izni alamazsınız. Vizenin süresi dolmadan Estonya’dan ayrılmalısınız. Oturma izni alabilir, kalış sürenizi süresiz olarak uzatabilirsiniz.