Hong Kong ve Singapur’da Kripto Piyasasının Gücü

K

ripto para piyasası gerilemesinin ortasında, Hong Kong kripto ticareti ve benimsenmesi için bir merkez olarak ortaya çıkıyor. Bu, büyük ölçüde elverişli düzenleyici ortamı ve şehri küresel finans endüstrisinde önemli bir oyuncu olarak konumlandıran sofistike bir finansal sistemden kaynaklanmaktadır.

2019’da, Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), yatırımcıları korumayı ve piyasa bütünlüğünü korumayı amaçlayan sanal varlık ticaret platformları için yeni düzenleyici yönergeler yayınladı. Yönergeler, platformların kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele düzenlemelerine uymasını ve piyasa manipülasyonunu önlemek için önlemler uygulamasını gerektiriyor.

Hong Kong, Bir Kripto Merkezi Olmayı Hedefliyor

Binance, OKX ve Huobi gibi birkaç yerel ve uluslararası kripto borsası Hong Kong’da operasyonlar kurdu. Bu borsalar, ticaret için çok çeşitli dijital varlıklar sunar ve şehirde büyüyen bir kullanıcı tabanı gördü.

Daha yakın bir tarihte, ABD borsasında işlem gören kripto vadeli işlemlerini takip eden iki borsa yatırım fonu (ETF), Aralık 2022’de Hong Kong Borsasında piyasaya sürülmeden önce toplam 73,6 milyon ABD doları topladı.

CSOP Varlık Yönetimi tarafından yönetilen bu ETF’ler önemli yatırımlar çekti. ETF’ler, şu anda Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) tarafından onaylanan tek kripto para birimi varlıkları olan, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki CME borsasında listelenen bitcoin ve eter vadeli işlemlerine yatırım yapıyor.

İki ETF’den daha büyüğü olan CSOP Bitcoin Futures ETF, Ekim 2021’de 20 milyon ABD Doları başlangıç ​​sermayesi ile NYSE Arca borsasında çıkış yapan ilk ABD bitcoin vadeli işlemleri ETF’si olan ProShares Bitcoin Stratejisi ETF’sini geride bırakarak 53,9 milyon ABD Doları topladı.

CSOP, bu ETF’lerin, bazı kripto platformlarının karşılaştığı son likidite sorunlarına rağmen, Hong Kong’un sanal varlıkların geliştirilmesine açık kaldığını gösterdiğini belirtti.

Düzenleyici kurum SFC, başlangıçta kripto para birimini ve ETF katılımını profesyonel yatırımcılara kısıtlamayı teklif etmişti. Ancak Ekim ayında duruşunu değiştirdi ve perakende yatırımcıların kripto para birimleri ve ETF ticareti yapmasına izin vermek için istişareye başladı.

Bu ETF’ler fiziksel Bitcoin’e yatırım yapmaz ve düzenlemeye tabi olmayan platformlarda alınıp satılan Token’lara kıyasla yatırımcılar için daha güçlü düzenleyici korumaların olduğu düzenlenmiş ABD ve Hong Kong borsalarında işlem görür.

Hong Kong Kripto Pazarının Güçlü Büyümesi

Hong Kong’daki kripto pazarı, çeşitli kripto para birimlerine yatırım yapan artan sayıda kişi ve işletme ile son yıllarda önemli bir büyüme gördü. Birçok yatırımcı ve tüccar, Asya kripto pazarına açılan bir kapı olarak Hong Kong’a bakıyor.

Hong Kong’un geleneksel finans sektörü, dijital varlıklara yatırım yapmak isteyen bireyler ve işletmeler için hizmetler başlatan birkaç banka ve finans kurumuyla kripto pazarını da benimsedi. Örneğin, Temmuz 2020’de Standard Chartered, kurumsal müşterilere yönelik bir dijital varlık ticareti ve saklama platformu başlatırken, Eylül 2020’de Hong Kong Para Otoritesi ve Singapur merkez bankası, sınır ötesi bir dijital para birimi geliştirmek için ortak bir proje duyurdu. .

Hong Kong’daki kripto pazarının, artan benimseme ve inovasyon sayesinde önümüzdeki yıllarda büyümesini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle bireylerin finansal hizmetlere aracılara ihtiyaç duymadan erişmesini sağlayan merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarının artan kullanımının pazarda büyümeyi hızlandırması bekleniyor.

 

Perakende Ticaret için Kripto

Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) geçtiğimiz günlerde Hong Kong’da perakende ticaret için onaylanacak bir dizi kripto para birimi önerme planlarını duyurdu.

Yeni sanal varlık hizmet sağlayıcısı (VASP) düzenlemelerinin odak noktası, yatırımcıların korunması olmaya devam edecek. SFC ayrıca perakende ticarete yönelik özel yönergeler hakkında kamuoyu görüşlerini toplayacaktır.

Düzenleyici, 2024 yılının ortalarında VASP lisans başvurularını kabul etmeye başlayacak ve lisans almak için gereken tüm ticaret platformları ve borsalar para cezaları ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

SFC tarafından geçen Şubat ayında yayınlanan bir istişare belgesine göre, bireysel yatırımcılar komisyon tarafından lisanslanan borsalarda daha büyük madeni paralar alıp satabilirler. Bununla birlikte, bilgi testleri, risk profilleri ve maruz kalmayla ilgili makul sınırlar gibi belirli güvenceler uygulanmalıdır.

İstişare dönemi, 1 Haziran’a kadar kripto borsaları için yeni lisanslama çerçevesinde perakende ticarete izin vermek amacıyla 31 Mart’ta sona erecek.

Hong Kong Kripto Düzenlemesi: Güvenli Bir Dijital Varlık Merkezi Oluşturma

Hong Kong , kendisini gelişen bir dijital varlık merkezi olarak kurmak amacıyla kripto para birimleri için yeni bir düzenleyici rejim uyguladı. 1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni kurallar, artan yatırımcı koruması için umut veriyor ve istikrarlı üsler arayan kripto firmalarını cezbetmeli.

Birkaç ay içinde geliştirilen çerçeve, kripto borsalarının bireylere ve kurumlara ticaret hizmetleri sunmasını sağlarken, yatırımcıları 2022 piyasa çöküşü sırasında ortaya çıkan riskli uygulamalardan korumak için tasarlanmış lisanslara uyumu sağlar. Hong Kong’un zorunlu lisanslama rejimi, perakende yatırımcıların, deneyimli bağımsız sağlayıcıların en az iki güvenilir, yatırım yapılabilir endeksinde yer alan Bitcoin ve Ether gibi yerleşik kripto para birimleri ile sınırlı olsa da ticaret yapmasına olanak tanır.

Amerika Birleşik Devletleri daha katı düzenlemeler uygularken, kripto firmaları alternatif yetki alanlarını araştırıyor. Hong Kong, Dubai ile birlikte şirketleri çekmeye çalışırken, Singapur perakende yatırımcı katılımına sınırlamalar getiriyor. Nisan ayında Avrupa Birliği, sektörü düzenleme taahhüdünü gösteren kapsamlı dijital varlık kurallarını onayladı.

Hong Kong’un Kripto Ticareti İçin Gerekçesi

Sanal varlıkların kalıcılığını kabul eden Hong Kong’un finansal hizmetler ve hazine sekreteri Christopher Hui, ilgili riskleri azaltırken potansiyel faydalardan yararlanmak için düzenlenmiş ticarete izin vermenin önemini vurguladı. Bay Hui, Hong Kong’un ortaya çıkan küresel konsensüsü takip ettiğini ve pazarına uygun doğru yaklaşımı benimsemeyi hedeflediğini belirtti.

Hong Kong’un yeni düzenlemeler getirme kararı, şehrin yatırım promosyon ajansı tarafından alınan 80’den fazla sorgu ile önemli bir ilgi uyandırdı. Halkla istişare sırasında kripto firmaları, belirli gereksinimlerde ayarlamalara yol açan katı tekliflerle ilgili endişelerini dile getirdi.

Örneğin, “soğuk depoda” tutulan sanal varlıklar için sigorta kapsamı gereksinimi, bu tür depolama yöntemlerinde daha düşük hackleme riskini yansıtacak şekilde %50’ye düşürüldü. Bireysel yatırımcıların ihtiyaç duyduğu kripto bilgisi eşiği de dahil olmak üzere belirli uygulama ayrıntıları, Hong Kong’un menkul kıymetler düzenleyicilerinden gelecek yönergelerde ele alınacaktır.

Kripto ile ilgili dolandırıcılıklar, 2022’de kaydedilen 2.300’den fazla vakayla Hong Kong’da büyüyen bir endişe haline geldi ve önemli mali kayıplara neden oldu. Bilgilendirilmiş karar vermeyi sağlamak için, kripto borsaları, müşterilerin risk toleransını ve kripto para birimleri hakkındaki bilgilerini değerlendirmekten ve aynı zamanda riske maruz kalma limitlerini belirlemekten sorumlu olacaktır. Eğitim bir öncelik olarak ortaya çıkıyor, ancak bireysel yatırımcıların ihtiyaç duyduğu kripto bilgisi için kesin eşik henüz belirlenmedi.

Hong Kong’un kripto düzenlemesine doğru ilerlemesi, onun güvenli ve saygın bir dijital varlık merkezi olma kararlılığını gösteriyor. Şehir, yatırımcı koruması ile yeniliği teşvik etme arasında bir denge kurarak, istikrar ve düzenleyici netlik arayan kripto firmalarını çekmeyi hedefliyor. Köklü finansal altyapısı ve küresel trendlere uyum sağlamaya açık olması ile Hong Kong, kendisini gelişen kripto para birimleri dünyasında lider bir oyuncu olarak konumlandırmaya çalışıyor.

 

Singapur’da Kripto Varlık Düzenleme Rehberi

Finansal hizmetler için sıkı lisanslama sürecine rağmen Singapur, fintech ve muhtemelen kripto varlıklarıyla ilgili hizmetler için küresel bir merkez olarak kabul edilmektedir.

Singapur Para Otoritesi’ne (MAS) göre, Singapur’daki fintech yatırımları 2019’da 0,9 milyar ABD dolarından 2021’de 3,9 milyar ABD dolarına yükseldi .

Fintech, kripto para birimlerinin geliştirilmesini ve kullanılmasını içerdiğinden, artan sayıda küresel kripto oyuncusunun ülkede Blockchain.com, Crypto.com ve Coinbase gibi dijital ödeme hizmetleri için başvuruda bulunması ve onay alması şaşırtıcı değil.

Bu tür düzenleyici onay alan bir diğer büyük dijital varlık platformu MetaComp’tur. Şirket, artık şirketlere olduğu kadar geleneksel ve kripto-yerli kurumsal yatırımcılara bütünsel, uçtan uca bir dijital varlık hizmetleri paketi sunduğunu söylüyor.

Ancak Singapur’daki dijital veya kripto varlık ekosistemi, kripto para biriminden daha fazlasıdır. Örneğin MAS, finansal istikrar risklerini yönetirken varlık tokenizasyonu ve Merkezi Olmayan Finans (DeFi) uygulamalarının fizibilitesini test etmek için yakın zamanda Project Guardian adlı bir girişim başlattı.

Tokenizasyon, bir blok zincirindeki akıllı bir sözleşme yoluyla varlıkları dijital olarak temsil eden bilgisayarlı bir süreçtir. Bu, finansal varlıkların parçalara ayrılmasına ve internet üzerinden eşler arası temelde değiş tokuş edilmesine olanak tanır.

MAS, finansal varlıkların tokenleştirilmesindeki bu tür bir projenin yalnızca finansal hizmetlerin verimliliğini ve erişilebilirliğini artırmakla kalmayıp aynı zamanda küresel bir kripto merkezi olarak konumunu güçlendireceğini umuyor.

Kripto Varlıklarının Düzenlenmesine Yönelik Aktivite Tabanlı Yaklaşım

 

Singapur’un gelişen düzenleyici yaklaşımı, onu dijital varlıkların risklerini yönetmede en kapsamlı yaklaşımlardan biri haline getiriyor.

MAS, dijital veya kripto varlıklarla ilgili hizmetleri ve hizmet sağlayıcıları varlık temelli bir yaklaşım yerine faaliyet temelinde düzenler.

Hisse senedi veya tahvil gibi bir menkul kıymeti temsil eden finansal varlıklar, Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Yasası kapsamında düzenlenir. Bu kanun kapsamında düzenlemeye tabi faaliyetler yürüten şirketlerin Sermaye Piyasası Hizmetleri (CMS) lisansına sahip olması gerekir.

Öte yandan, ödeme aracı olarak kullanılan dijital varlıklar Ödeme Hizmetleri Yasası kapsamında düzenleniyor. Bu yasa kapsamında, Singapur’da faaliyet gösteren tüm dijital ödeme belirteci (DPT) hizmetleri sağlayıcılarının kayıtlı ve lisanslı olması gerekir.

Ocak 2021’de, saklama cüzdanı hizmetleri sağlamak ve DPT’nin transferini kolaylaştırmak gibi daha fazla DPT faaliyetini içerecek şekilde yasada değişiklikler yapıldı.

Kripto ile ilgili hizmetler sunmak için DPT hizmet sağlayıcılarının Ana Ödeme Kuruluşu ( MPI ) lisansına sahip olması gerekir. Bu DTP hizmet sağlayıcıları arasında kripto borsaları, stablecoin oyuncuları ve geleneksel finans kurumları yer alır.

Örneğin kripto para platformu Hodlnaut, yakın zamanda MPI için onay aldı. Lisans, platformun, kullanıcıların örneğin Bitcoin’den Ethereum’a kripto para birimleri takas etmesine izin veren token takas özelliğini düzenler.

MPI aynı zamanda lisans sahiplerinin hesap verme, sınır ötesi para transferleri ve satıcı edinme hizmetleri gibi düzenlemeye tabi ödeme hizmetleri gerçekleştirmesine olanak tanır.

CMS ve MPI lisansları arasındaki farklar

Aşağıda, Sermaye Piyasası Hizmetleri (CMS) ve Başlıca Ödeme Kuruluşu (MPI) Lisansları için bir Karşılaştırma Tablosu bulunmaktadır.

Lisans Türü

Düzenlenmiş Faaliyetler

Hizmetler

Lisanslama Zaman Çerçevesi

Sermaye Piyasası Hizmetleri (CMS ) Lisansı  

* Sermaye piyasası ürünleri alım satımı

* Kurumsal finansman danışmanlığı

* Fon yönetimi

* Gayrimenkul yatırım ortaklığı yönetimi

* Ürün finansmanı

* Kredi derecelendirme hizmetleri

* Menkul kıymet saklama hizmeti verilmesi  

* Aracı kurumlar

* Kurumsal finans danışmanları

* Kredi derecelendirme kuruluşları

* Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) yöneticileri

* Fon yöneticileri

* Menkul kıymetlere dayalı kitle fonlaması (SCF) işletmecileri

9-12 ay

Başlıca Ödeme Kuruluşu (MPI) Lisansı  

* Dijital ödeme tokeni (DPT) ticareti ve takas faaliyetlerinin sağlanması

* Dijital varlık işlemlerinin sağlanması

* Saklama cüzdanı hizmetlerinin sağlanması

* DPT transferinin kolaylaştırılması

* DPT hizmet sağlayıcıları

* Hesap düzenleme hizmet sağlayıcıları

* Sınır ötesi para transferi hizmet sağlayıcıları

* Yurtiçi para transferi hizmet sağlayıcıları

* E-para ihraç hizmet sağlayıcıları

* Üye işyeri edinme hizmet sağlayıcıları

* DPT hizmeti veren diğer tüm finansal kuruluşlar  

9-12 ay

Dolandırıcılık iddiası nedeniyle son zamanlarda FTX borsasının çöküşü göz önüne alındığında, kripto endüstrisini düzenlemenin önemi fazla vurgulanamaz.

Ana akım finans genellikle aracılık, alım satım, bankacılık hizmetleri ve ihraç gibi faaliyetler arasında net bir işlevsel ayrıma sahiptir ve her birinin kendi kural ve düzenlemeleri vardır. Ancak aynı şey, dünyanın birçok yerindeki kripto endüstrisindeki finansal faaliyetler için söylenemez.

Singapur, küresel bir kripto merkezi olma hırsını açıkça ifade ediyor. MAS, bu merkezin “verimliliği artırmak ve finansal işlemlerde riski azaltmak için programlanabilir parayla denemeler yapmak, kullanım durumları için dijital varlıkları uygulamak veya finansal varlıkları token haline getirmek” ile ilgili olduğunu vurguladı.

AB bölgesinde yeni oluşturulan Kripto Varlıklar Piyasası ( MICA ) düzenlemesi gibi uluslararası gelişmelerin arka planında, Singapur’da faaliyet yürütmek üzere lisanslanan token ihraççılarının ve kripto borsalarının gelecekte daha büyük düzenlemelerle karşı karşıya kalması bekleniyor.