Dubai’de Ne Tür Şirketler Açılabilir?

Dubai’de farklı türde şirketlerin kendi topraklarında açılmasına ve yasal olarak faaliyet göstermesine izin verilmektedir. Genel olarak her türün tescil ve açılış prosedürünün kendine has özellikleri vardır.
  • Dubai’de ticarete yönelik Kanun düzenlemesi
  • Farklı lisans türleri
  • Mevcut şirket türleri
  • Yabancılara izin verilen iş formları
  • Son söz

Dubai’de Ticarete Yönelik Kanun Düzenlemesi

Dubai’de ticari konulara ilişkin yasal çerçeve, esasen Ticari Şirketlere ilişkin 1988 tarihli 13 Sayılı Federal Yasa ile değiştirilen 1984 tarihli 8 Sayılı Federal Yasadır. Bu yasa, tüm ticari kuruluşlar için (serbest ekonomik bölgeler dışında), yerel bir ortağın (bir ülke vatandaşı) %51’lik hisseye sahip olması şartının zorunlu olduğunu belirlemektedir.

Kanun ayrıca Dubai’de kayıtlı olabilecek yedi tür tüzel kişiliği, ortakların, yöneticilerin yükümlülüklerini, asgari izin verilen sermayeyi ve kayıt prosedürlerini de belirlemektedir.

Dubai Farklı Lisans Türleri

Hükümet çeşitli lisanslar veriyor, ancak bunlardan üçü en popüler olanıdır. Amacınız Dubai’de firma tescil ettirmekse hangi lisansa başvuracağınıza karar verin:

  • Reklam
  • Sanayi
  • Progesyonel

Öyle ya da böyle ticaretle ilgili faaliyetlerde bulunacak firmalara ticari lisans verilir.

Bir şeyin veya başka bir imalat işletmesinin üretimi için bir fabrika açarsanız, sanayi lisansı olmadan yapamazsınız.

Mesleki izin belgesi, çalışanları insanlara çeşitli hizmetler sunacak olan işletmeler için bir seçimdir.

Bir lisansın maliyeti doğrudan türüne bağlıdır. En ucuzu ticari lisanstır, 15– 20 bin dirhem karşılığında verilebilir, daha pahalısı endüstriyel (15 bin dirhem) ve en pahalısı hizmet sunumu için: 50 bin dirhemden.

Dubai Mevcut Şirket Türleri

Dubai’de üç tür şirket vardır:

  1. Ülkenin her bölgesinde faaliyet gösterebilen yerel firmalar. Bir yabancının yerli firma açabilmesi için yerli bir sponsor bulması ve hisselerin %51’ini kendisine vermesi gerekecek. Ortak faaliyetler yürütmek istediğiniz bir kişi yoksa kanıtlanmış bir tarif kullanabilirsiniz: yerel bir sakin bulun, onunla sürece müdahale etmeyeceğine dair bir anlaşma imzalayın ve kar talep edin. Doğru, ona yıllık gelirinin% 20’si tutarında bir ücret ödemek zorunda kalacak
  2. Faaliyetleri kayıtlı oldukları serbest ekonomik bölge ile sınırlı olan kıyı işletmeleri. Bu tür firmalar %100 yabancı vatandaşlara ait olabilir, uluslararası faaliyetler yürütebilir, FEZ’de bulunan tesisleri kiralayabilir, belirli sayıda ikamet vizesine başvurabilir (çalışma alanına bağlı olarak) vb. Bu tür işletmelerin ana dezavantajı, Dubai’nin SEB dışındaki diğer bölgelerine taşınamama.
  3. Birleşik Arap Emirlikleri’nin diğer bölgelerinden bahsetmeye bile gerek yok, yasal bir adres aldıkları için faaliyetlerini burada bile yürütemeyen offshore’lar. Bu tür genellikle eşyalarını evde kurmuş ancak vergi maliyetlerini düşürmek ve bir banka hesabı açabilmek isteyenler tarafından seçilir. Bu tür işletmelerin sahipleri mülk kiralayamaz veya ikamet vizesine güvenemez.

Dubai Limited Şirket Açma Şartları

LLC çok popüler bir organizasyon şeklidir. Tamamen yasal bir temelde faaliyet göstermelerine olanak tanır. Tek ama çok önemli kısıtlama, işlerin seçilen bir ekonomik bölge içinde yapılması gerektiğidir.

Yabancılar açısından en büyük avantajı, tüm hisselerin tek bir yabancı sahibi olabilmesi, dolayısıyla hiçbir şekilde milli katılıma gerek olmamasıdır.

Dubai’de LLC‘ye (Sınırlı Sorumluluk Şirketi) kaydolmanın  süreçleri;

  1. Ticari Unvan Tescili. Bu aşamada bir isim seçip meşgul olup olmadığını kontrol edeceksiniz.
  2. Faaliyet kaydı için ön onayın alınması.
  3. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na (DED) lisans başvurusu yapılıyor. Başvurunuzu tamamlayıp DED’e göndermelisiniz.
  4. Ortaklık Mutabakatının Geliştirilmesi. Bu belge uygun bir noter onayı gerektirir.
  5. Dernek sözleşmesinin noter tarafından onaylanması.
  6. Planlama ve Teknik Departmanda yerin şirket tescili ve onayına uygun ofis binasının kiralanması.
  7. Lisans ücretlerinin Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na ödenmesi ve lisans alınması.

BAE Dubai Anakara ve Serbest Bölgeler

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösterebileceğiniz iki ana yetki alanı türü vardır: serbest bölge veya ana kara. Yerel bir firmanın tescili, tüm Emirliklerin topraklarında operasyon yürütmesine olanak tanır. Serbest bölge sadece kendi bölgesinde işlerinizi yapmanıza olanak sağlarken, diğer serbest bölgelerde bu mümkün değildir.

Serbest bölgeler Birleşik Arap Emirlikleri’nde ayrı alanlardır ve kendi topraklarında vergi ve diğer tercihlerden yararlanmalarına olanak tanıyan yerel yasalar oluşturulmuştur. 50’den fazla serbest bölge var ve yalnızca Dubai’de 20’den fazla serbest bölge var.

Serbest bölge, bir emirlik içindeki bir bölge veya iş merkezi olabilir. Mesela Dubai Havalimanı da bir serbest bölge; havacılık ve lojistik şirketleri kendi topraklarında bulunmaktadır. Serbest bölgeye kayıtlı bir firma her türlü vergiden muaftır – bu büyük bir avantajdır.

Tam bilgi için, girişimcilerin anakara ve serbest bölgeye ek olarak Emirlikler’de bir offshore şirketi açabileceklerini, ancak bunun ülkede sadece yurt dışında herhangi bir faaliyet yürütmelerine izin vermediğini ekliyoruz.

Çoğu girişimci Anakara’da kaydolmayı tercih ediyor. Büyük olasılıkla, bu tür bir yargı yetkisi, örneğin malların bir bölgenin dışına veya diğer emirliklere teslim edilmesi için daha uygundur.

Organizasyon açısından bakıldığında Dubai’de iş kurmak basit bir süreçtir. Emirlikler, neredeyse hiç vergi ve sigorta primi olmadan yabancı girişimcileri cezbetmektedir.

Vergi yükü. Anakarada yalnızca tek bir vergi ödemeniz gerekir: %5 oranında KDV.

Kısıtlamalar. Anakara’da hatlar, gelir ve çalışan sayısı konusunda neredeyse hiçbir kısıtlama yoktur.

2021 yılında Dubai Kâr Amacı Gütmeyen Şirketler Kanunu’nda değişiklikler yürürlüğe girdi. Bu, yabancı girişimcilerin kendi kuruluşlarının hisselerinin %100’üne sahip olmalarını sağladı. Daha önce kurucuların bir Arap vatandaşını da dâhil etmesi gerekiyordu ve bu kişi mutlaka %51 hisseye sahipti.

Ancak yasadaki değişiklikler tüm alanları ve alanları etkilemedi. Kurucusu yabancı olan bir firma, bankacılık veya sigortacılık hizmetleri vermek istiyorsa, mutlaka yerli bir vatandaşın işin içine dâhil edilmesi şarttır.

Dubai Yabancılara İzin Verilen İş Türleri

Yabancı şirketlerin Dubai’de faaliyet göstermesi için IBC – Uluslararası İşletme Şirketi’dir.

  • Operasyonları ve uluslararası işlemleri yürütmek ve yararlanıcıyı yerleşik yapılara gizlemek için etkili bir ekonomik araç.
  • Dubai’de veya ülke dışında yeni oluşturulan işletmelerin hissedarı olarak hareket etme fırsatı.
  • Kuruluş emirliği topraklarında izin verilen inşaat projelerinde gayrimenkul mülkiyeti.

Dubai’deki çeşitli şirket türlerinin yabancılara ait olmasına izin verilmiyor, ancak yine de dışarıdan gelenler için birçok iş fırsatı var: ayrı olarak, ortak ortaklıkla çalışın veya halihazırda faaliyet gösteren yerel organizasyonun bir parçası olun.