Arnavutluk Vergi Oranları

Arnavutluk Yasal – Muhasebe ve Vergi Hususları

Arnavutluk’ta Vergilere Genel Bakış

Olumlu değişimin birleşik etkileri ve iddialı hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, Arnavutluk eski pat ve vergi dostu bir hedef olarak adını duyurmaktadır.

Uzmanlara göre, vergi yüklerini azaltmak isteyenler için Arnavutluk bir seçenek olabilir. ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Almanya gibi yüksek vergili OECD ülkeleri -hükümet kasalarını milyarlarca gelirden mahrum bıraktıklarını ve kara para aklamayı ve diğer yasa dışı faaliyetleri teşvik ettiklerini iddia ederek- vergi cennetlerini iflas ettirmeye kararlıyken, Arnavutluk sessizce oynuyor vergi duruşunu artırdı (genellikle kendi sınırları içinde kazanılan kişisel, kurumsal ve sermaye kazançları üzerinden sabit %10). Ve hükümet aktif olarak yabancı yatırımı çekerken aynı zamanda daha da vergi mükellefi dostu olmaya çalışıyor.

Vergi sistemi, kişisel gelir vergisini, kâr vergisini, emlak vergisini içerir. katma değer vergisi (KDV). Vergi yılı takvim yılıdır. Vergi mevzuatının modernizasyon süreci, Ekim 1997’de, 1996 yılı ortalarında getirilen KDV’de, ciro vergisinin yerini alarak yapılan değişikliklerle başlamıştır. Başlangıçta yüzde 12,5 olan KDV oranı yüzde 20’ye çıkarıldı ve muafiyetlerin çoğu kaldırıldı. Aralık 1998’de kişisel gelir vergisi ve kazanç vergisine ilişkin yeni bir yasa çıkarıldı ve kişisel gelir vergisi için yeni vergi oranları belirlendi. Kâr üzerinden vergi tahsilatı ve temettüler, faiz ve belirli hizmetler üzerinden stopaj vergisi için modern bir sistem de getirildi. Ocak 1999’da, uygulaması daha basit olan ve bireysel yorumlamaya daha az yer bırakan yeni bir Gümrük Kanunu yürürlüğe girdi. Ayrıca DTÖ gerekliliklerine uyacak şekilde tasarlanmıştır. 

Arnavutluk’ta Gelir Vergisi

Arnavutluk’ta Kimler Gelir Vergisi Ödemekle Yükümlüdür:

  • KDV’ye kayıtlı tüzel kişiler ve ortaklıklar;
  • Herhangi bir yabancı yasaya uygun olarak kurulmuş veya organize edilmiş, ancak faaliyetlerini Arnavutluk topraklarında yürüten tüzel kişiler ve bireyler arasındaki diğer ortaklıklar;
  • Bu kişinin küçük işletmeler için gelir vergisini basitleştirmekle yükümlü olduğu durumlar dışında, statüsüne veya yasal kayıt veya tanınma biçimine rağmen KDV’ye tabi olan herkes.

Yerleşik vergi mükellefleri, Arnavutluk toprakları
içinde veya dışında kurulan tüm kaynaklardan sağlanan gelirler üzerinden vergi ödemekle yükümlüdür. Yerleşik olmayan vergi mükellefleri, Arnavutluk topraklarındaki tüm kaynaklardan sağlanan gelirler üzerinden vergiye tabidir.

Arnavutluk Kişisel Gelir Vergisi

Arnavutluk yasası dünya çapında vergilendirme ilkesini uygular:

Sakinler, vergi sezonunda Arnavutluk içinde ve dışında tüm gelir kaynakları üzerinden vergilendirilir;

Yerleşik olmayanlar, yalnızca Arnavutluk topraklarında elde edilen gelir üzerinden vergilendirilir.

Arnavutluk’ta Vergiye Tabi Gelir

  • Mevcut iş ilişkileriyle ilgili maaşlar ve diğer ödemeler;
  • Şirket ortağı veya hissedarının elde ettiği kazançlardan elde edilen gelirler;
  • Banka faizlerinden veya bonolardan elde edilen gelir;
  • Telif hakkı ve fikri mülkiyet gibi telif ücretlerinden elde edilen gelirler;
  • Amfiteusis, kredi ve kiralamalardan elde edilen gelirler;
  • Taşınmaz malın mülkiyet hakkının devrinden elde edilen gelirler;
  • Şans oyunları ve kumarhanelerden elde edilen gelir miktarı;
  • Bir hissedar veya ortağın sahibi olduğu ve başkasına sattığı hisse veya hisse senetlerinin satış bedeli ile alış bedeli arasındaki farktan elde edilen gelir;
  • Daha önce vergilendirilmemiş, daha önce vergiye tabi tutulmuş ve bu fonların kaynağını tevsik edici resmi belgelerle desteklenmemiş şirket dışı kaynaklardan sermaye artırımına nakit olarak verilen gelirler. Maliye Bakanı Yönergesi ile usuller belirlenir;
  • Gösterilen formlarda belirtilmeyen diğer gelirler.
Aşağıdaki gelir türleri kişisel gelir vergisinden muaftır:
  • Arnavutluk sosyal güvenlik sisteminden alınan emekli maaşları ve diğer sosyal güvenlik yardımları ve geliri olmayan veya düşük gelirli bireyler için ekonomik yardımlar
  • Öğrenciler için burslar
  • Çalışanlara hastalık, yakın akraba ölümü ve diğer durumlarda tazminat verildi.
  • Kamu yararına devlet tarafından yapılan kamulaştırmalar için maliklere tazminat verildi
  • Arnavutluk Parlamentosu tarafından onaylanan uluslararası anlaşmalar temelinde gelir muafiyeti
  • Eski maliklere ve eski siyasi tutuklulara verilen mali tazminat sonucunda elde edilen gelirler;
  • Çalışanların hayat ve sağlık sigortaları için işveren tarafından yapılan katkı payları;
  • Mahkemelerin nihai kararıyla elde edilen tazminatlardan sağlanan faydalar ile mahkeme masrafları için belirli ücretler;
  • Bilim, spor, kültür alanlarındaki başarılar için devlet kurumlarından alınan gelirler;
  • Kayıtlı bir çiftçinin tarım arazisinin mülkiyet hakkının çiftçiye veya tarımsal faaliyette bulunan tüzel kişiye devri;
  • Gönüllü emeklilik fonlarına ilişkin kanunda belirlenen ölçüde, gönüllü emeklilik fonunun her bir üyesi tarafından yapılan katkılar.
  • Yönetim şirketinin idaresi sırasında emeklilik fonu varlıklarından yapılan yatırımlardan elde edilen sermaye kazançları da dâhil olmak üzere yatırım getirisi.

Arnavutluk Bordro Vergi Oranları

Maaşlardaki vergi oranı:

 

    Vergiye Tabi Gelir

Vergi

 

Gönderen (Lek’te)

   
 

0

30,000

0%

 

30,001

150,000

30.000 Lek üzerindeki miktarın %13’ü

 

150,001

sınırsız

15.600 Lek + 150.000 Lek üzerindeki miktarın %23’ü

Arnavutluk’ta Emlak – Satın Alma Vergileri

Arnavutluk’ta mülk satın alırken satın alma vergisi (ve noter ücretleri) yaklaşık %1’e geliyor.

Arnavutluk’ta yeni inşa edilen mülklerde %0 oranında KDV uygulanır.

Arnavutluk’ta Mülk – Satın Alma Maliyetleri

Arnavutluk orta düzeyde bir satın alma maliyetine sahiptir. Emlak fiyatları nispeten düşük.

Dikkate alınması gereken bazı maliyetler şunlardır:

  • Yasal ücretler – tipik olarak 1.000 Euro
  • Satın alma vergileri ve noter masrafları genellikle satın alma maliyetinin yaklaşık %1’ini oluşturur.
  • İpotek maliyetleri – mülk değerinin yaklaşık %2’si kadar olabilir

Yıllık Arnavutluk Emlak Vergisi

Arnavutluk’ta mülk için ödenmesi gereken küçük bir yıllık vergi vardır. Miktar, mülkün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişir. Genellikle yıllık vergi tutarı 50 avronun altındadır.

Arnavutluk Emlak Vergisi

Gelir Vergisi Kanununda yapılan son değişikliklere göre, birden fazla mesken mülküne sahip olan kişiler, metrekare başına 5 Lek ila 30 Lek (yaklaşık 0,04 EUR ila 0,2 EUR) aralığında bir vergiye tabi olacaktır. İlk mülkte ve herhangi bir ek mülk için iki kat daha yüksek oran.

Arnavutluk Stopaj Vergisi

  • Temettü ve kâr paylaşımı, alan kişinin statüsüne bakılmaksızın yüzde 10 oranında stopaja tabidir.
  • Yerleşik veya yerleşik olmayan gerçek kişilere ödenen faiz (alıcının statüsüne bakılmaksızın) yüzde 10 oranında stopaja tabidir.
  • Bir kişinin payların alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farktan elde ettiği kazançlar yüzde 10 oranında stopaja tabidir.

Bu temettüyü ödeyen şirkette yüzde 25’ten fazla hisseye sahip olan şirkete dağıtılan temettülerden stopaj uygulanmaz.

Tutarları ödeyen, herhangi bir gelir lehtarı üzerinden stopaj vergisinin hesaplanması ve stopajı için kayıt tutmak ve bunları vergi makamlarına ve ödemenin yapıldığı gelir lehtarına sunmakla yükümlüdür. “Yıllık sonuçların ve kârın gideceği yerin tasdikine ilişkin kararın tevdii” başlıklı 33 üncü maddede öngörülen stopaj amaçlı tutarların mükellefi, hesabına tevkifat edilen vergiyi hesaplamak, tevkifat yapmak, beyan etmek ve nakletmekle yükümlüdür.

Arnavutluk’ta Kurumlar Vergisi

Arnavutluk’ta, ülkede kurulup faaliyet gösteren Arnavutluk ve yabancı şirketler için kurumlar vergisi oranı %15’tir. Gelir Vergisi Kanununda yapılan son değişiklikler 30.12.2013 tarihinde yayınlanmış ve Arnavutluk Parlamentosu tarafından onaylanan Yeni Mali Paket 2014 nedeniyle 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Arnavut şirketleri, dünya çapındaki gelirleri üzerinden Kurumlar Vergisine tabi olurken, yabancı şirketler, ülkede bir daimi kuruluş aracılığıyla gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançlar ve Arnavutluk kaynaklarından elde edilen gelirler üzerinden vergiye tabidir. (Arnavutluk Yasalarına göre, bir vergi mükellefinin bir mali yılda cirosu 8 milyon TÜM’ü aşarsa, Kurumlar Vergisi için kaydolması gerekir). Statüsü yürürlükteki Arnavutluk yasalarına göre belirlenen her türlü yerli veya yabancı tüzel kişi vergiye tabidir. Vergiye tabi matrahın belirlenmesi, kâr ve zarar hesabında gösterilen kârla başlar. Kâr hesabı, Genel Muhasebe Planı ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgili talimatlara göre yapılmalıdır.

Arnavutluk’ta Kâr Vergisi

Faaliyet yılı içinde kazanç üzerinden alınan vergi, mükellef tarafından bir ay önceden ödenir. Kanun, kazanç üzerinden alınan verginin aylık ödeme miktarının belirlenmesinde, mükellefin son iki yılda ödediği kazanç üzerinden alınan vergiyi dikkate alan bir formül öngörmüştür. Mükellef, takip eden vergi döneminde, bir sonraki aya ait olmak üzere her ayın 15’ine kadar kazanç üzerinden ilgili aylık vergiyi vergi organı hesaplarına öder.

Arnavutluk KDV (VAT) Katma Değer Vergisi

Vergiye tabi kişiler, KDV için kayıtlı veya kaydedilmesi gereken tüm gerçek ve tüzel kişilerdir: vergiye tabi mallar üreten ve yıllık cirosu 8 milyonun TÜMÜNÜ aşan herhangi bir kişinin kaydolması gerekir. İthalat/ihracat sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler için yıllık ciroya rağmen kayıt yaptırmak zorunludur.

Vergilendirilebilir taban, vergilendirilebilir malzemelerin cirodur. İthalat için vergi matrahı, gümrük vergileri dâhil olmak üzere eşyanın gümrük değeridir. Mal ve hizmet satışlarında veya mal ithalatında standart %20 oranında KDV uygulanmaktadır. Arnavutluk Parlamentosu tarafından onaylanan bir mali yardım sözleşmesi veya Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bir hibe sözleşmesi bulunan yabancı bağışçılara yapılan ve taleplerin 30 gün içinde işleme alınması gereken geri ödemeler dışında, KDV iadesi taleplerinin doğrulanması ve yetkilendirilmesi için zaman çerçevesi 60 gündür. Ayrıca, vergi makamları tarafından suiistimallerin önlenmesi amacıyla, vergi makamlarınca iadesine onay verilen KDV tutarlarının ödenmesi, ilk gelene ödenir esasına göre hazine dairesi tarafından işleme alınacaktır.

KDV mükelleflerinin, eskiden olduğu gibi her ayın 14’ünde alış-veriş defterlerini vergi dairelerine giderek beyan etmelerine gerek kalmadı. Hem işletmelerin doğru ve düzenli kayıt tutması için yasal zorunluluk hem de beyanname ve seçici vergi denetimleri ilkesini yeniden teyit ederken, aylık olarak alım satım defterlerini vermenize gerek yoktur. Toplam yıllık ciro, vergiye tabi ve muaf olan tüm tedarikleri, ihracat amaçlı tedarikleri ve şubelerin yasal şekline ve unvanlarına bakılmaksızın icra edildiği her yerde vergi mükellefinin tüm ticari faaliyetine yönelik her türlü mali desteği içerir. Toplam ciro, vergi dâhil alıcı tarafından ödenecek toplam satış fiyatı üzerinden hesaplanır.

Arnavutluk’ta aşağıdaki durumlarda KDV sıfır oranlarda (%0) uygulanır:
  • Arnavutluk toprakları dışına ihraç edilen malların arzı.
  • Uluslararası mal ve yolcu taşımacılığı ile ilgili mal ve hizmetlerin tedariki.
  • Deniz ticari veya sınai faaliyetleri ile ilgili mal ve hizmetlerin tedariki. İhracat-ithalat faaliyetinde bulunan tüm gerçek veya tüzel kişiler, yıllık cirolarının toplam tutarına bakılmaksızın KDV amaçları için kayıt yaptırmak zorundadır. KDV’yi tescil ettiren kişi olduğu için, tescil aynı gerçek veya tüzel kişinin yaptığı tüm ticari faaliyetleri kapsamaktadır.
Aşağıdaki sarf malzemeleri KDV’ye tabi değildir:
  • Arazi kiralama ve satışı;
  • Binaların satışı;
  • Mali hizmetler (finansal kiralama faaliyetlerinden elde edilen faiz dâhil);
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından verilen belirli hizmetler;
  • Posta hizmetleri;
  • Petrol aramayla bağlantılı ilaçlar, tıbbi takım ve bazı malzemeler;
  • Doğal veya sosyal felaketler durumunda yapılan mal bağışı.
Arnavutluk KDV Beyannamesi ve Ödeme Formu

KDV beyannamesi ve ödeme formu iki nüsha olarak doldurulur ve vergi mükellefi, vergi döneminin bitiminden itibaren 14 gün içinde KDV ödemelerinin kabulüne ilişkin GDT’nin anlaşmalı olduğu ilgili bankaya teslim eder.

Vergi mükellefleri tarafından işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu’na göre cezalandırılır.

Bu suçlar, aşağıdakiler gibi belirli durumlarla ilgilidir:

  • Vergi mükellefleri kasten mali kaçakçılığa girişiyor
  • Devlet bütçesine vergi ödemeyen mükellef
  • Mükelleflerin önemli vergi belgelerini ve bilgilerini yok etmesi ve gizlemesi

Arnavutluk İstihdam Geliri

İstihdam edilen kişiler, ücret ve istihdamdan elde edilen tüm menfaatler üzerinden gelir vergisine tabidir. İstihdam geliri aşağıdakileri içerir:

  • Kamu görevlerinde veya özel istihdamda verilen hizmetler karşılığında sağlanan aylık, ücret, ödenek, ikramiye ve diğer ücret ve menfaatler
  • Yönetici ücretleri

Arnavutluk Serbest Meslek Geliri

Serbest meslek sahibi kişiler, vergi amaçları için Ticaret Siciline gerçek kişiler olarak kaydolmalıdır. Bireylerin bağımsız profesyonel hizmetlerden ve serbest meslek faaliyetlerinden elde ettikleri ve 2 milyonun TÜMÜNÜ aşan gelirler, %10 oranında vergiye tabidir. Vergi matrahı, toplam brüt gelir ile toplam indirilebilir giderler arasındaki farka eşittir.

Yıllık cirosu 2 milyonun tamamına ulaşan küçük işletmeler, ticari faaliyetin türüne ve işletmenin bulunduğu yere göre değişen sabit bir vergi yükümlülüğüne tabidir.

Arnavutluk Sosyal Güvenlik Katkısı

Arnavutluk sosyal güvenlik sistemi, Bakanlar Kurulu’nun yetkisi altındaki Kamu Sosyal Güvenlik Enstitüsü tarafından yönetilmektedir. İşveren katkı payları, iş kazası tazminatı ve işsizlik sigortası katkı paylarını içermektedir. Çalışanlar ayrıca hem sağlık hem de sosyal güvenlik katkı payları için belirli bir yüzdeye tabidir.

Arnavutluk Yerel Vergiler

Küçük işletmelerde yerel vergi

Küçük işletmelerdeki yerel vergi dört eşit oranda ödenir. İlk oran 20 Nisan’a kadar, ikincisi 20 Temmuz’a kadar, üçüncüsü 20 Ekim’e kadar ve dördüncüsü en geç 20 Ocak tarihine kadar ödenmelidir. Verginin ödeneceği yer ve şekil özel bir talimatla belirlenir. Mükellefin yıl içinde ticari faaliyete başlaması halinde, fiilen çalıştığı aylar için vergi ödenir.

Arnavutluk Küçük İşletmeler

Yıllık cirosu ALL 2m ile ALL 8m arasında değişen (yaklaşık 14.290 Euro ila 57.150 Euro) küçük işletme vergi mükellefleri, kazançları üzerinden %10 kişisel gelir vergisinden muaftır ve kazançları üzerinden %7,5 oranında basitleştirilmiş gelir vergisine tabidir. Üç ayda bir avans ödemeleri ve 10 Şubat’a kadar yıllık vergi beyannamesi vermeleri ve yapılan avanslar düşüldükten sonra o yıl için ödenmesi gereken vergiyi ödemeleri gerekmektedir. Küçük işletmeler için basitleştirilmiş gelir vergisi artık yerel yönetim tarafından değil, Genel Vergi Müdürlüğü tarafından uygulanacaktır. Daha önce, küçük vergi mükellefleri, kişisel gelir vergisine ek olarak, üçer aylık taksitler halinde ödenecek yıllık ciroları üzerinden %1,5 oranında küçük işletmeler üzerindeki yerel vergiye tabiydi. Bu vergi, kişisel gelir vergisi yükümlülüğüne karşı alakalandırılabilirdi.

Yıllık cirosu TÜM 2 milyonun altında olan küçük ölçekli işletme faaliyetleri, mali yılın ilk yarısında ödenecek TÜM 25 bin (yaklaşık 179 Avro) tutarında sabit bir miktarda vergilendirilir. Şimdiye kadar, ticari faaliyetlerin türüne ve bulundukları yere göre değişen sabit bir vergi yükümlülüğüne tabiydiler.

Arnavutluk Tüketim Vergileri

  • 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren müteahhitler ve taşeronlar da dâhil olmak üzere hidrokarbonlar sektöründe faaliyet gösteren mükellefler, petrol yan ürünlerinin ithalatından ÖTV’ye tabi olacaklardır. Bu mükelleflere daha önce arama ve geliştirme aşamasında tanınan ÖTV muafiyeti uygulanmayacaktır.
  • Alkollü içkiler ve tütün mamulleri için ÖTV artırıldı. Yeni yasa, özel tüketim vergisinin artmasına neden olan bira tüketim vergisi konusunda yeni bir plan getiriyor.
  • Ham petrol için ÖTV vergisi 25 ALL/kg olarak hesaplanacaktır. Kayıtlı ham petrol ithalatçılarının, kg başına TÜM 25’e eşit fazlalık veya eksiklik olması durumunda cezalar uygulanacaktır.
  • Enerji içecekleri litre başına 50 TÜM ÖTV’ye tabi oluyor.
  • Kavrulmamış kahve, daha önce 30 ALL/Kg olan ÖTV’den muaftır. Kavrulmuş kahve tüketim vergisi oranı, önceki 140 ALL/Kg oranından 60 ALL/Kg’a düşer.