Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
B
AE Dubai'de bankalar için risk yönetimi kuralları, Risk Yönetimi Standartlarını içeren Risk Yönetimi Yönetmeliği'nde bulunabilir. Bu düzenleme, bankalar için geçerli olan belirli kuralları ve gereken uygun risk yönetişim çerçevesi ve sistemlerini detaylandırır. KY Yönetmeliği, bir bankanın, kendisinin ve mümkünse grubun karşılaşabileceği tüm önemli riskleri kapsayan uygun bir risk yönetişim çerçevesine sahip olması gerektiğini şart koşar. Spesifik olarak, bu tür politikalar, önemli risk kaynaklarını zamanında belirlemek, ölçmek, değerlendirmek, izlemek, raporlamak ve kontrol etmek veya azaltmak için süreçleri, prosedürleri, sistemleri ve kontrolleri kapsamalıdır. Bankanın risk yönetimi işlevi, bankanın yönetim ve karar verme fakültesinden bağımsız olmalı ve bankanın yönetim kuruluna doğrudan raporlama hattına sahip olmalıdır.
BAE'de iki federal düzenleyici yasa kaynağı vardır:
Bankacılık Kanunu şunları düzenler:
Bankacılık Kanunu, finansal serbest bölgelere veya bu bölgelerin yetkilileri tarafından düzenlenen FK'lara uygulanmaz.
İki düzenleyici kurum, denetimleri altındaki FI'lar için geçerli olan yönetmelikler yayınlar.
CBUAE ayrıca aşağıdakiler gibi çeşitli güncellenmiş düzenlemeler yayınladı:
SCA, 13/2021 sayılı Karar uyarınca bir Kural Kitabı yayınladı. Kural Kitabının amaçları şunlardır:
DIFC'deki FI'ları yöneten ana yasalar şunlardır:
Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi (DFSA), DIFC içinde veya DIFC'den faaliyet gösteren FI'lar için geçerli olan kural ve düzenlemeleri yayınlar.
ADGM'de, Finansal Hizmetler Düzenleme Kurumu (FSRA), diğer ilgili düzenlemelerle birlikte, geniş ölçüde Birleşik Krallık'ın Finansal Hizmetler ve Piyasalar Kanunu (2000) temel alınarak oluşturulan Finansal Hizmetler ve Piyasa Düzenlemelerini (FSMR) yayınladı.
Serbest ticaret bölgelerinde (yaklaşık 40 tane olan) federal bankacılık düzenlemeleri geçerlidir.
Hâlihazırda, anayasa değişikliği ve 2004 tarihli 8 sayılı Federal Kanun, DIFC ve ADGM tarafından oluşturulan iki finansal serbest bölge bulunmaktadır.
Hâlihazırda, serbest bölgelerde bankacılık düzenlemesine ilişkin yasal çerçeve şunlardan oluşmaktadır:
BAE'de bankaların, sigorta şirketlerinin ve diğer FI'ların yetkilendirilmesinden ve denetlenmesinden sorumlu dört farklı düzenleyici vardır. Bunlar:
"Karada" BAE'deki iki düzenleyici şunlardır:
AML denetçisi, CBUAE tarafından denetlenen bağımsız bir organ olan Mali İstihbarat Birimidir (FIU).
CBUAE, SCA, DFSA ve FSRA arasındaki sorumlulukların dağılımı aşağıdaki gibidir:
DFSA tarafından düzenlenen firmalar arasında yatırım firmaları, varlık yöneticileri, hedge fonları, komisyoncular, finansal danışmanlar ve sigorta aracıları bulunur.
ADGM tarafından düzenlenen firmalar arasında yatırım firmaları, varlık yöneticileri, hedge fonlar, komisyoncular, finansal danışmanlar ve sigorta aracıları yer alır.
BAE'deki tek federal banka düzenleyicisi, Bankacılık Yasası çerçevesinde faaliyet gösteren ve yasanın verdiği yetkiler dâhilinde düzenlemeler çıkaran CBUAE'dir (yukarıya bakın). Yönetişim, risk yönetimi, sermaye, likidite vb. konularda denetimi altındaki bankalara ve diğer finansal kuruluşlara yönetmelikler çıkarır.
Ayrıca finansman şirketleri, takas evleri, ödeme ile ilgili yönetmelikler çıkarır.
CBUAE aşağıdaki faaliyetleri düzenler:
CBUAE, kripto para birimleri dâhil olmak üzere depolanmış değer tesislerini düzenler ve SCA, yatırım kripto varlıklarını düzenler.
Finansal serbest bölgelerdeki düzenleyiciler olmak üzere çeşitli faaliyetleri düzenler:
Düzenlenmiş bir faaliyet yürütmeyi amaçlayan bir kuruluş, BAE'deki tüm FI'ları lisanslamak, yönetmek ve denetlemek için Bankacılık Yasası tarafından yetkilendirilmiş CBUAE'den bir lisans başvurusunda bulunmalıdır. Bankacılık Kanunu'nun 64. maddesi, herhangi bir kuruluşun lisanssız mali faaliyetlerde bulunmasını veya teşvik etmesini yasaklamaktadır.
Bankacılık hizmetleri yürütmek isteyen kuruluşların öncelikle aşağıda belirtilen kategorilerden biri veya birkaçı kapsamında CBUAE'den lisans alması gerekmektedir:
Banka başvuru süreci için zorunlu şartlar şunlardır:
(Madde 67, Bankalar Kanunu.)
Başvuru sahibi lisansı aldıktan sonra, adı CBUAE'nin resmi web sitesinde yayınlanan elektronik Lisanslı Finansal Kurumlar Siciline kaydedilene kadar banka lisanslı faaliyetlerine başlayamaz. Lisanslı banka, faaliyetlerini yalnızca lisansı kapsamında yürütmek zorundadır (Bankacılık Kanunu Madde 68).
Sermaye gereksinimleri. Başvuru sahipleri, BAE'de yerleşik bankaların en az 2 milyar AED (yaklaşık 545 ABD Doları) tutarında tamamen ödenmiş sermayeye sahip olmaları gereken Bankalar için Asgari Sermayeye (Sermaye Gereksinimleri Kuralları) ilişkin 12/2021 sayılı Genelgenin 6. Maddesi kapsamındaki asgari sermaye gereksinimlerini karşılamalıdır.)
Yabancı bankaların şubeleri şunları sağlamalıdır:
CBUAE, yeni lisanslar için yukarıda belirtilenlerden daha yüksek asgari sermaye gereksinimleri uygulayabilir (Madde 6, Sermaye Gereksinimleri Kuralları).
Finansal kurumların ve bankaların başvuruları CBUAE'ye sunulmalıdır.
Fon yöneticileri, varlık yöneticileri, komisyoncular gibi diğer FI'ların lisans başvuruları SCA'ya başvurmalıdır.
Başvurulara çevrimiçi bağlantı yoktur ve CBUAE'ye ödenmesi gereken herhangi bir ücret yoktur, ancak SCA başvuruları için ücretler ödenir (yaklaşık 50.000 AED).
DFSA ve FSRA'nın web sitelerinde DFSA/FRSA uygulamalarına bağlantılar vardır ve sürecin bir parçası olarak düzenleyici kurumlara ücretler ödenir.
Sermaye gereksinimleri, banka lisansları ile aynıdır ( yukarıya bakın, Sermaye gereksinimleri ). Diğer gereksinimler, diğerlerinin yanı sıra yönetimin uygunluğu ve uygunluğu, yeterli kurumsal yönetişim, BT ve iletişim sistemleridir.
Yabancı bankaların şubeleri BAE'de iş yapmak için lisans başvurusunda bulunmalıdır. Ancak, finans kurumu adına bir BAE şirketi kuruluyorsa, hissedarlarının en az %60'ının BAE uyruklu olması gerekir. Bu gereklilik döviz işletmeleri için de gereklidir.
CBUAE süreci. Bankacılık lisansına başvurmak için üç aşamalı bir süreç vardır:
Başvuru sahipleri, önerilen ödenmiş sermaye düzeylerinin, öngörülen faaliyetlere dayalı olarak üç yıllık süre boyunca beklenen yasal sermaye gereksinimlerini karşılamaya yeterli olduğunu gösteren üç yıllık bir iş planı içeren bir başvuru sunmalıdır (Madde 6, Sermaye Gereksinimleri Kuralları) .
Başvuru sahibi lisansı aldıktan sonra, lisanslı bankanın lisans kapsamındaki faaliyetlerini yürütmesi gerekir. Bununla birlikte, banka, CBUAE'nin resmi web sitesinde yayınlanan elektronik Lisanslı Finansal Kurumlar Siciline adı kaydedilene kadar lisanslı faaliyetlerine başlayamaz.
Başvuru reddedildiğinde, başvuru sahibine reddedilme nedenleri, düzenlenme tarihinden itibaren 20 iş günü içinde bildirilmeli ve aşağıdakiler sağlanmalıdır:
Zaman aralığı. CBUAE, lisanslama başvurusunu veya lisans başvurusunun uzatılmasını, lisanslamaya ilişkin tüm koşulların ve gerekliliklerin sağlandığı tarihten itibaren 60 iş günü içinde belirlemelidir (Bankacılık Kanunu Madde 69). Altmış günlük süre sonunda karar verilmeden başvuru reddedilmiş sayılır.
SCA lisansları. SCA başvuru süreci iki ila üç ay sürer.
DFSA tarafından yetkilendirilme süreci aşağıdaki gibidir:
Her bir başvurunun işleme alınması için zamanlama, başvuran firmanın tam ve eksiksiz başvurusunun alındığı tarihten itibaren dört ila altı ay sürer.
CBUAE lisansı için herhangi bir maliyet yoktur; DFSA ve FSRA gibi diğer düzenleyiciler ise başvurular için ücret almaktadır.
BAE'de faaliyet gösteren yabancı bankaların kredi vermesi veya mevduat kabul etmesi konusunda herhangi bir yasak yoktur.
Bankacılık Kanunu'nun 74. Maddesi, BAE'de faaliyet gösteren yabancı bankaların şubelerinin halka açık anonim şirket olarak tescil edilmesine gerek olmadığını açıkça belirtmektedir.
Bununla birlikte, yabancı bir bankanın faaliyet kapsamına ilişkin yasaklar vardır. Örneğin, yabancı bankaların gayrimenkul üzerinde ipotek tutmasına izin verilmez ve bu tür bankaların, CBUAE tarafından ruhsatlandırılmış bir banka veya finans kurumu olan yerel bir güvenlik acentesine başvurmaları gerekir.
2016 yılında çıkarılan bir yasa, taşınırlar için güvenli bir sicil oluşturur ve yabancı bankalar, yerel bir güvenlik görevlisine ihtiyaç duymadan taşınırları rehin olarak kaydedebilir ve teminat olarak tutabilirler (2016 tarihli ve 20 sayılı taşınırların teminat altına alınmasına ilişkin Kanun borçlar (menkul kıymetler üzerinden hakların teminatına ilişkin olarak 2020 tarihli 4 sayılı Kanun ile değiştirilmiştir).
CBUAE tarafından ruhsatlandırılması gereken sigortacılar ve sigorta komisyoncuları üzerinde belirli kısıtlamalar vardır, bu da yabancı sigorta şirketlerinin BAE'de bulunan varlıkları sigortalayamayacağı anlamına gelir.
BAE'de yabancı fonların tanıtımı ve pazarlanması için de benzer kısıtlamalar geçerlidir. Bu, SCA tarafından lisanslanan yerel bir aracı aracılığıyla yapılmalıdır.
BAE'nin başka herhangi bir yetki alanıyla finansal hizmetler "pasaport" düzenlemeleri (örneğin AB'de faaliyet gösterenler gibi) yoktur. Ancak, DFSA yabancı düzenleyicilerle çeşitli mutabakat zaptı imzalamıştır.
BAE Bankacılık Yasası kapsamında bir bankanın tanımı, " Bankacılık Yasası hükümlerine uygun olarak öncelikle mevduat toplama faaliyetini ve diğer lisanslı finansal faaliyetleri yürütmek üzere lisans verilen herhangi bir tüzel kişiliktir".
Bankacılık Kanunu'na göre "diğer mali kuruluşlar", " Bankacılık Kanunu hükümlerine göre bir veya birden fazla lisanslı mali faaliyette bulunmak üzere Bankacılık Kanunu hükümlerine göre lisans verilen, banka dışındaki her türlü tüzel kişi" olarak tanımlanmaktadır.
Bankacılık Kanunu'nun 93. maddesi, bankaların aşağıdaki yasaklanmış bankacılık dışı faaliyetlerden hiçbirini yapmamalarını açıkça öngörmektedir:
Federal devlet ve çeşitli emirliklerin neredeyse tüm ticari bankalarda hissesi var.
Çeşitli emirliklerin, hükümet kararnameleri ile oluşturulan devlet varlık fonları aracılığıyla ticari bankalarda hisse sahibi olmalarına izin verilmektedir. Örneğin, Dubai, Investment Corporation of Dubai aracılığıyla ENBD Bank'ın %55,75'ine sahiptir.
Herhangi bir eyalet veya emirlik için yasayla belirlenmiş minimum hissedarlık yoktur, ancak Devlet, Emirlik Yatırım Otoritesi aracılığıyla, her halka açık anonim şirkette %5 hisseye sahip olma hakkına sahiptir ve bankalar, kanunen halka açık anonim şirket olma yetkisine sahiptir.
Lisanslı bankaların çoğu, yatırım bankacılığı ve özel bankacılık kollarına sahip evrensel bankalardır.
BAE'de çoğu yabancı banka olan yedi veya sekiz yabancı yatırım bankası var. Bununla birlikte, finansal serbest bölgelerde, DIFC'de yaklaşık yedi ve ADGM'de yaklaşık 17 yatırım bankası bulunmaktadır.
Finansal serbest bölgelerde çok sayıda özel banka var, ancak kıyıda hiçbiri yok.
"Düşük riskli" finansman kuruluşlarının, gerçek kişilerden yalnızca borç verme amacıyla kullanılabilecek veya BAE lisanslı diğer bankalara yeniden yatırılabilecek 5 milyon AED'ye kadar mevduat almasına izin verilir. Bunlar CBUAE tarafından düzenlenir.
SIFI'lar için ayrı bir düzenleme yoktur.
Bankacılık Kanunu'nun 74. Maddesi uyarınca BAE bankaları, aşağıdakiler tarafından yönetilen halka açık anonim şirketlerin yasal şeklini almalıdır:
Bankaların grup yapısına ilişkin gereklilikler, CBUAE tarafından yayınlanan Bankalar İçin Kurumsal Yönetim Yönetmeliği'nin (18 Temmuz 2019 tarih ve 83/2019 sayılı Genelge).
Bankanın yönetim kurulunun sorumlu olacağı bağlı ortaklıkları, iştirakleri ve yurt dışında şubeleri olabilir.
CBUAE, bankacılık grubunun birincil düzenleyicisidir ve grubun yapısı, işi ve ilgili riskleri için uygun bir yönetişim çerçevesi oluşturmasını gerektirir. Bu çerçeve aynı zamanda işlevsel olmalı ve grup yapısını ve her bir kuruluş ve faaliyet alanı için ortaya çıkan riskleri anlayabilmesi gereken yönetim kurulunun denetimine tabi olmalıdır.
Bankalar için kurumsal yönetim, Bankalar için Kurumsal Yönetim Standartları (KY Standartları) ile desteklenen Bankalar için Kurumsal Yönetim Yönetmeliği'nde (KY Yönetmeliği) bulunabilir. KY Standartları zorunludur ve kurulun çeşitli sorumluluklarını yerine getirirken, aşağıdakilerin görevleri de dâhil olmak üzere özel görevlerini belirler:
Aşağıdakilerle ilgili özel kurallar da vardır:
Aşağıdaki teşkilat unsurları Bankacılık Kanunu ve Merkez Bankası Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
Yönetim kurulunun yönlendirmesi ve gözetimi altında, üst düzey yönetim, bankanın faaliyetlerini, yönetim kurulu tarafından onaylanan iş stratejisi, risk iştahı, tazminat ve diğer politikalarla tutarlı bir şekilde yürütmeli ve yönetmelidir.
CBUAE'nin Risk Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yayınlanan Risk Yönetimi Standartları, bankalar için risk yönetişim çerçevesini açıkça özetlemektedir.
Banka yönetim kurulu, bankanın denetlenmesinden nihai olarak sorumludur. Yönetim kurulu, bankanın iş ve yapısının risk profilini, niteliğini, boyutunu ve karmaşıklığını yansıtan kapsamlı bir risk yönetim çerçevesine sahip olmasını sağlamalıdır.
Banka, yönetimden ve bankanın risk alma operasyonları üzerinde karar verme yetkisinden bağımsız olan bir baş risk yetkilisi (CRO) veya eşdeğeri tayin etmelidir.
Risk Yönetimi Standartları kapsamında zorunlu kılınan komiteler ve görevleri aşağıdaki gibidir:
Ücret gereklilikleri, banka yönetim kurulunun üst düzey yöneticilerin yani icra kurulu başkanı, mali işler müdürü, uyum başkanı ve yönetim kurulu başkanından oluşan icra komitesi) ücretlendirmesini onaylamasını gerektiren KY Yönetmeliği'nin 12. maddesinde düzenlenmiştir.
Yönetmelik, yönetim kurulu üyelerinin ve risk yönetimi görevlerini üstlenenlerin ücretlerinin genel olarak sabit olması gerektiğini ve yönetim kurulu üyeleri olarak sorumluluklarının niteliğini yansıtması gerektiğini belirtmektedir.
Primler bankanın performansına dayalı olmalı ve tüm personel (yönetim kurulu üyeleri hariç) için banka net kârının %5'ini geçmemelidir. Bankanın daha yüksek bir ikramiye verme niyetinde olması halinde, banka genel kurulu ve yönetim kurulundan onay alınması gerekir.
Ancak, üst düzey yöneticilerin ve maddi risk alanların (banka tarafından belirlenen) ücretlendirmesi, yıllık bireysel ikramiyelerin toplam ücretlerinin sabit oranının %100'ünü geçmemesi kaydıyla performansa dayalı olabilir.
Bankanın ikramiye ödemeyi teklif etmesi halinde aşağıdaki şekilde onay alınmalıdır:
Kurul, tek bir yönetici tarafından yasa, yönetmelik ve davranış kurallarının ihlaline bağlı olarak tazminatın azaltılmasına ilişkin hükümler içerebilir.
Bankalar için risk yönetimi kuralları, Risk Yönetimi Standartlarını içeren Risk Yönetimi Yönetmeliği'nde bulunabilir ( bkz. Soru 11 ). Bu düzenleme, bankalar için geçerli olan belirli kuralları ve gereken uygun risk yönetişim çerçevesi ve sistemlerini detaylandırır.
KY Yönetmeliği, bir bankanın, kendisinin ve mümkünse grubun karşılaşabileceği tüm önemli riskleri kapsayan uygun bir risk yönetişim çerçevesine sahip olması gerektiğini şart koşar. Spesifik olarak, bu tür politikalar, önemli risk kaynaklarını zamanında belirlemek, ölçmek, değerlendirmek, izlemek, raporlamak ve kontrol etmek veya azaltmak için süreçleri, prosedürleri, sistemleri ve kontrolleri kapsamalıdır.
Bankanın risk yönetimi işlevi, bankanın yönetim ve karar verme fakültesinden bağımsız olmalı ve bankanın yönetim kuruluna doğrudan raporlama hattına sahip olmalıdır.
Sermaye yeterliliği çerçevesi, yakın zamanda CBUAE tarafından Aralık 2022'de yayınlanan şekliyle BAE'deki Bankaların Sermaye Yeterliliği Standartlarında (Sermaye Yeterliliği Standartları) ana hatlarıyla belirtilmiştir. Bu standartlar, küresel olarak tüm bankacılık yan kuruluşlarını içeren BAE'de faaliyet gösteren tüm bankalar için geçerlidir ve pekiştirilmiş bazda uygulanır.
Gereksinimler, Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) tarafından geliştirilen sermaye yeterliliği çerçevesine dayanmaktadır.
CBUAE, tüm bankalar için geçerli olan niteliksel ve niceliksel gereklilikleri özetleyen Bankalarda Yeniden Likidite Yönetmeliği (33/2015 sayılı Genelge) (Likidite Yönetmeliği) yayınladı. Bu politikanın arkasındaki mantık, BAE'yi BCBS tavsiyeleri ve en iyi uygulamaları ile uyumlu hale getirmektir.
Niteliksel gereksinimler, aşağıdakiler gibi tavsiye edilen gereksinimleri içeren bir likidite risk yönetimi çerçevesini içerir:
Ek olarak, bankanın likidite eksikliklerini gidermek için acil durumlar için resmi bir acil durum fonlama planına sahip olması gerekir.
Kantitatif gereklilikler aşağıdakileri sağlamak için tasarlanmıştır:
Bu iki hedefe dayanarak, CBUAE bankaların aşağıdakilerden birine uymasını şart koşuyor:
LCR oranını takip etmeyi seçen bankalar:
Kaldıraç oranı, yüzde olarak ifade edilen, maruz kalma ölçüsüne bölünen sermaye ölçüsü olarak tanımlanır.
Sermaye ölçüsü, geçiş düzenlemelerine tabi olarak CBUAE riske dayalı sermaye çerçevesi amaçları doğrultusunda tanımlandığı şekliyle 1. Kuşak sermayedir. Diğer bir deyişle, belirli bir zaman noktasındaki kaldıraç oranı için sermaye ölçüsü, riske dayalı çerçeve kapsamında o sırada geçerli olan 1. Kuşak sermaye ölçüsüdür.
Kaldıraç oranı için asgari gereklilik Sermaye Yeterliliği Standartlarında belirlenmiştir. Bu standart kapsamında, CBUAE, istisnai makro-ekonomik koşullarda para politikalarının uygulanmasını kolaylaştırmak için belirli merkez bankası "rezervlerini" kaldıraç oranı risk ölçüsünden geçici olarak muaf tutmayı düşünebilir.
"Rezervler", CBUAE'deki belirli banka bakiyelerini veya yerleşimleri ifade eder. Bazı diğer yetki alanları, örneğin genellikle "niceliksel gevşeme" olarak tanımlanan politikalar yoluyla, CBUAE'deki bu tür banka bakiyelerinde önemli bir artışla sonuçlanan para politikaları izlemiştir.
CBUAE'nin bu tür politikaları uygulamaya yönelik bir planı olmasa da, bu esnekliğin Standartlara dâhil edilmesi, bu tür politikaların uygulanması durumunda minimum kaldıraç gereksiniminin, uygun ihtiyati tedbirine hizmet etmeye devam etmesine izin verecek şekilde ayarlanabilmesini sağlar.
BCBS çerçevesi kapsamında, CBUAE ayrıca, muaf tutulan merkez bankası rezervlerinin etkisini dengelemek için minimum kaldıraç oranı gereksiniminin kalibrasyonunu orantılı olarak artıracaktır, çünkü bu risklerin hariç tutulması nedeniyle gerçek banka kaldıraç oranlarının artması beklenecektir.
CBUAE'deki Bankacılık Denetim Departmanı, BAE'deki tüm lisanslı kurumları denetler. Bu departmanın hedefleri, özellikle bankacılık, sigorta, ödemeler ve havale sektörlerinde "lisanslı FI'ların güvenliğini ve sağlamlığını teşvik etmek " olan Etkili Bankacılık Denetimi için BCBS Temel İlkeleri ile uyumludur.
CBUAE'nin birincil düzenleyici olduğu ve yan kuruluşlar, bağlı kuruluşlar veya uluslararası şubeler dâhil olmak üzere önemli grup ilişkileri olan bankalar, tüm dünyada önemli riskin tanımlanmasını, ölçülmesini, değerlendirilmesini, izlenmesini, raporlanmasını ve kontrolünü koordine etmek için süreçler geliştirmeli ve sürdürmelidir.
Bağlı ortaklıklar, iştirakler ve uluslararası şubelere uygulanan yöntem ve prosedürler, grup çapında risk yönetimini desteklemelidir.
Bankalar, grup çapında risk yönetimi yürütmeli ve grup politikaları ve prosedürlerini belirlemeli, diğer yandan bağlı kuruluşların yönetim kurulları ve üst düzey yönetimi, bu politika ve prosedürlerin yerel veya bölgesel uygulaması ve yerel veya bölgesel risklerin değerlendirilmesi ile ilgili girdiye sahip olmalıdır.
CBUAE'nin bir grubun parçası olan bir bankanın birincil düzenleyicisi olmadığı ve risk yönetimine yönelik kapsamlı yaklaşımının herhangi bir unsurunun gruptaki başka bir kuruluş tarafından kontrol edildiği veya etkilendiği durumlarda, banka risk yönetişim çerçevesi özellikle ortaya çıkan riskleri dikkate almalıdır.
Banka ile grup risk yönetişim çerçevesi arasındaki bağlantılar ve önemli farklılıklar.
Büyük Devralmalar Yönetmeliği uyarınca ( 24 Mart 2020 tarihinde yayınlanan 02/2020 sayılı Genelge ), banka herhangi bir yükümlülüğünü devralmadan veya devretmeden önce CBUAE'nin onayı gerekir. Bir banka tarafından satın alma veya yatırım olarak tanımlanan büyük bir satın alma işleminin banka tarafından tamamlanmasından önce de yazılı onay gerekir:
TRC, bir bankanın Çekirdek Sermayesi Tier 1, İlave Tier 1 ve Tier 2 sermayesinin toplamıdır.
Bununla birlikte, %5 TRC eşiğinden bağımsız olarak, CBUAE'nin bir satın almanın büyük bir satın alma olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda takdir yetkisi vardır.
CBUAE'nin onayını almak için raporlama gerekliliklerinin bir parçası olarak, banka en azından aşağıdakileri sağlamalıdır:
Bankanın ulusal hissedarı, toplam hissenin en az %60'ına sahip olmalıdır, ancak CBUAE yönetim kurulu bu oranı daha yüksek olarak belirleyebilir ve bankalardaki hisselerin mülkiyeti için koşul ve kontrolleri şart koşabilir.
Ancak, hiç kimse, Bankanın önceden yazılı iznini almaksızın, ihraç edilmiş adi hisse senetleri ile adi hisse senedine dönüştürülebilir finansal araçların toplamının %5'i veya üzerinde bir bankada doğrudan veya dolaylı olarak pay sahibi olamaz veya elden çıkaramaz. CBUAE.
Bankacılık Kanunu'nun 76. Maddesi, bankalardaki yabancı hissedarlıklara özel kısıtlamalar getirmez, ancak, Soru 19'da belirtildiği gibi asgari ulusal hissedarlığı ana hatlarıyla belirtir.
Bankaların tasfiyesine ilişkin yasal çerçeve aşağıdakiler tarafından yönetilir:
İflas Kanunu, aşağıdaki mekanizmalar aracılığıyla, sıkıntıdaki kuruluşların iflas veya tasfiyeden kaçınmasına yardımcı olacak yasal bir çerçeve sağlar:
Soru 21'de belirtilen Mali Kısıtlama Komitesi rejimi ile Bankacılık Kanunu'nun 116 ve 117. maddelerinde belirtilen prosedürler dışında herhangi bir özel izlek bulunmamaktadır.
Müflis ancak kurtarılabilir bir kurumun, alacaklıların oylamasına sunulabilecek ve yetkili iflas mahkemesinin yaptırımına sunulabilecek bir yeniden yapılandırma planı hazırlamasına izin veren İflas Kanunu kapsamında sağlananlar dışında, Bankacılık Kanunu tarafından sağlanan ayrı bir yükümlülük yoktur.
CBUAE yönetim kurulu, bankaların mali durumlarındaki bir eksikliğin BAE'deki mali sistem üzerindeki etkilerini en aza indirmeleri için bir çözüm çerçevesi oluşturmalıdır. Bu, söz konusu bankaların veya bağlı ortaklıklarının sahip olduğu şirketlerin mali durumundaki bir eksiklikle ilgili etkileri içerir.
Çözüm çerçevesi, kurumların, bankaların ve Finansal Aracıların mali pozisyonunda eksiklikle sonuçlanacak maddi risklere işaret eden hem ihtiyatlı hem de niteliksel bir dizi tetikleyici içermelidir.
Bunu başarmak için CBUAE, kendi takdirine bağlı olarak, ilgili kurumun ve mevduat sahiplerinin korunması için aşağıdaki önlemlerden ve eylemlerden herhangi birini gerçekleştirmelidir:
CBUAE, herhangi bir lisanslı finansal kuruluşun başka bir lisanslı finansal kuruluşu satın almasına izin verme yetkisine sahiptir.
CBUAE, lisanslı finansal kuruluşların (bankalar dâhil) birleşme ve devralmalarına ilişkin düzenlemeler yapar (Bankacılık Kanunu, Madde 100).
Büyük satın alma düzenlemeleri (Genelge No. 2/2020) kapsamında, herhangi bir başka bankanın herhangi bir büyük satın alımı (toplam yasal sermayenin %5'ini aşan biri) için yazılı onay gerekir.
Büyük bir satın alma gerçekleştiren banka, CBUAE'ye bir durum tespiti raporu ve devralan banka üzerindeki herhangi bir potansiyel etkinin projeksiyonları dâhil olmak üzere belirli belgeleri ve projeksiyonları sunmalıdır.
CBUAE başvuruyu değerlendirecek ve kararını başvuru sahibine bildirecektir.
Lisanslı finans kuruluşlarının yeniden yapılandırılmasına ve tasfiyesine yönelik tedbirlerin esasları Bankacılık Kanunu'nun 116. ve 117. maddelerinde esas olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, bu tedbirlerin ayrıntılı çerçevesi henüz oluşturulmamıştır.
Yaptırımlar uyarıdan 10 milyon AED'ye varan para cezalarına ve/veya hapis cezasına kadar değişebilir.
Bankaların, tüketicilerin sorunlarını çözmek için resmi bir şikâyet birimine sahip olmaları gerekmektedir. Şikâyeti] makul bir süre içinde çözmeleri gerekir, ancak CBUAE tarafından "makul" süre tanımlanmamıştır.
Sorun çözülmeden kalırsa, tüketici yasal tavsiye almalı veya anlaşmazlığı mahkemelere iletmelidir. Alternatif olarak, tüketici CBUAE'deki Tüketiciyi Koruma Departmanına şikâyette bulunabilir.
20 Eylül 2022'de CBUAE, tüketici şikâyetleri birimi olan "Sanadak" adlı bir Ombudsman kurmayı planladığını duyurdu.
Şu anda CBUAE, bireysel veya şahıs şirketi olan tüketicilerin doğrudan CBUAE'ye şikâyette bulunmasına olanak tanıyan bir şikâyet yönetim sistemi sunmaktadır.
Son Bankacılık Kanunu kapsamında, CBUAE, denetleme ve uygulama yetkilerini büyük ölçüde güçlendiren bir düzenlemeler cephaneliği geliştirmiştir.
CBUAE şu anda, ağırlıklı olarak açık bankacılık ve bir CBUAE dijital para biriminin yanı sıra SVFR ve PSP'ler olmak üzere Fintech alanına odaklanmaktadır.
Gözetim ve uygulama açısından CBUAE, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeleye odaklanıyor ve son birkaç yılda, uyum sistemlerinin gevşek olduğu gösterilen bankalara ve diğer borsalara karşı bir dizi yaptırım ve katı önlemler uyguladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir iş kurmak için bir Soru-Cevap kılavuzu.
Bu Soru-Cevap, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir iş kurmayla ilgili temel konulara ilişkin bir genel bakış sunar; hukuk sistemine giriş; mevcut iş araçları ve bunların geçerli formaliteleri; kurumsal yönetişim yapıları ve gereksinimleri; yabancı yatırım teşvikleri ve kısıtlamaları; para düzenlemeleri ve vergi ve istihdam sorunları.
BAE Dubai'nin hukuk sistemi, İslami şeriat hukuku ile birlikte medeni hukuk ilkeleri üzerine kurulmuştur. Şeriat hukuku, ceza ve medeni hukuku etkiler, ancak ticaret yasalarını tam olarak kapsamaz. Hukuk sisteminde hem şeriat mahkemeleri hem de hukuk mahkemeleri bulunur; bunlar hukukun farklı alanlarını yönetir. Ancak BAE Dubai'deki finansal serbest bölgeler, yani Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC) ve Abu Dhabi Global Market (ADGM) ortak hukuk sistemi uygulamaktadır ve davaların İngilizce olarak görüldüğü kendi bağımsız mahkemelerine sahiptir.
BAE Dubai, yedi emirlikten oluşan bir federasyondur: Dubai, Abu Dabi, Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah ve Umm Al Quwain.
BAE Dubai Anayasası, federal hükümete belirli yetkiler verirken, her emirliğin kendi yetkilerine sahip olmasına ve kendi iç güvenliği ile petrol ve maden zenginliği üzerinde kontrol sahibi olmasına izin veriyor.
BAE Dubai, anakara ve serbest bölgelere ayrılmıştır. Her emirlikte şunlar bulunur:
BAE Dubai'deki herhangi bir serbest bölgede kurulan şirketler, sınırlı durumlarda belirli yabancı mülkiyet kısıtlamalarının geçerli olabileceği BAE Dubai anakarasına kıyasla %100 yabancı sermayeli olabilir (bkz. Soru 20 ) . Ayrıca, Emirlikleştirme gereklilikleri serbest bölgelerde mutlaka geçerli değildir.
Tanım. Şahıs şirketi, bir bireyin kendi adına verilmiş bir ticaret lisansı aracılığıyla kendi hesabına işlem yaptığı basit bir işletme yöntemidir. Bu ticari işletme biçimi, bir şirketten ziyade bir "kuruluş" olarak anılır.
BAE Dubai vatandaşları ve Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinin vatandaşları (belirli koşullara tabi olarak) Dubai'de genellikle şahıs şirketleri oluşturur.
Yabancı uyruklular da şahıs şirketleri kurabilir, ancak yabancı şahıs mülk sahibi yerel bir hizmet acentesi (BAE Dubai vatandaşı olan bağımsız bir temsilci veya BAE Dubai vatandaşlarının %100 sahibi olduğu ve bu konuda hiçbir yasal çıkarı veya yükümlülüğü olmayan bir şirket) tayin etmelidir. İşletme, ancak BAE Dubai'de temsilcisi olarak hareket edebilir).
Avantajlar dezavantajlar. Bu formun avantajı, maliyetlerin ve formalitelerin düşük olmasıdır. Dezavantajı ise, işyerinin sahibinden bağımsız bir tüzel kişiliği olmaması ve bu nedenle tek malikin işletmenin yükümlülüklerinden tüm mal varlığı ölçüsünde şahsen sorumlu olmasıdır.
Tanım. Müşterek ortaklık, iki veya daha fazla ortak arasında, her ortağın ortaklığın yükümlülükleri için sınırsız olarak müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu bir düzenlemedir.
Avantajlar dezavantajlar. Ortakların gerçek kişi olması ve şirketin borçlarından tüm kişisel malları ölçüsünde müştereken ve müteselsilen sorumlu olmaları gerekir. Bu tür yasal biçim için gerçek bir avantaj yoktur ve bu nedenle nadiren kullanılır.
Tanım. Ticari Şirketlere (CCL) ilişkin 2021 tarihli 32 sayılı Federal Yasa, limited ortaklığı her ikisinden oluşan bir şirket olarak tanımlar:
Avantajlar dezavantajlar.