Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
rnavutluk'ta çalışma izni başvurusunda bulunan tüm çalışanlarınızın yukarıdaki belgeleri Arnavutluk'taki ilgili çalışma ofisine veya kendi ülkelerindeki Arnavutluk Konsolosluklarına teslim etmeleri gerekmektedir. Arnavutluk Bölgesel İstihdam Bürosu, herhangi bir çalışma izni vermeden önce ülkenin işgücü piyasasının gelişimini ve ihtiyaçlarını inceler.
Çalışanları Arnavutluk'a getirmenin ilk adımı, kimin çalışma iznine ihtiyacı olduğunu anlamaktır. Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri vatandaşları, Arnavutluk vatandaşları ile aynı istihdam haklarına sahiptir. Bununla birlikte, bazı mevzuat, belirli pozisyonlar için Arnavutluk vatandaşlığını gerektirebilir. ABD vatandaşları da oturma izni olmadan en az bir yıl Arnavutluk'ta kalabilirler.
Mart 2023'ün başlarında, Arnavut makamları, uygun yabancı uyrukluların Tek Oturum İzni için başvurularını kabul etmeye başladı. Bu kişilerin (veya işverenlerinin) artık çalışma beyannamesi için başvuruda bulunmaları veya çalışma ve oturma izni almaları gerekmemektedir. Yerel bir Arnavutluk şirketi tarafından düzenlenen bir iş sözleşmesine sahip olan kişiler, artık kendilerine Arnavutluk'ta başlangıçta bir yıla kadar çalışma ve ikamet etme yetkisi veren ve yenileme olasılığı bulunan Tek İzin almaya hak kazanıyor. Daha önce, Arnavutluk iş sözleşmesine sahip kişilerin çalışma beyannamelerinin kanıtı için başvuruda bulunmaları ve çalışma ve oturma izinlerini ayrı ayrı almaları gerekiyordu.
Arnavutluk vatandaşı olmayan ve ülkede üç aydan fazla çalışmak isteyen herkesin çalışma izni başvurusunda bulunması gerekiyor. Çalışanlarınızın işe başlamadan önce çalışma izni taleplerini tamamlamaları gerekmektedir. Onay veya ret almak için belgeleri gönderdikten sonra genellikle 30 günden fazla sürmez. Bazı çalışma izinlerinin zaman kısıtlamaları vardır, ancak iznin genel geçerlilik süresi türüne bağlıdır.
A Tipi: Hem işverenler hem de çalışanlar için ekonomik faaliyet izinleri
Tip B: Bağımsız ekonomik faaliyet izinleri
Tip C: Özel günler için izinler
Tip D: Uygun yabancılar için kalıcı çalışma izinleri
Tüm yabancıların ayrıca Arnavutluk'a girmek için vizeye ve orada yaşamak için oturma iznine ihtiyaçları vardır.
Arnavutluk'ta çalışma izni alma adımları, izin türüne göre değişebilir. Bununla birlikte, gerekli olan en yaygın belgeler şunları içerir:
Çalışanınız tarafından imzalanmış standart başvuru formu
Bir işveren olarak kaydınızı onaylayan bir Ulusal Kayıt Merkezi özeti
Başvuranın iş sözleşmesi
Pasaportlarının kopyası
Beş fotoğraf
Çalışanların ayrıca Ulusal Çalışma Servisi Genel Müdürlüğünden veya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığına bağlı ilgili bölgenin Çalışma Bürosundan çalışma izni almak için 6.000 TÜM veya yaklaşık 45 Avro ödemesi gerekecektir.
Arnavutluk'ta çalışma izni başvurusunda bulunan tüm çalışanlarınızın yukarıdaki belgeleri Arnavutluk'taki ilgili çalışma ofisine veya kendi ülkelerindeki Arnavutluk Konsolosluklarına teslim etmeleri gerekmektedir. Arnavutluk Bölgesel İstihdam Bürosu, herhangi bir çalışma izni vermeden önce ülkenin işgücü piyasasının gelişimini ve ihtiyaçlarını inceler. İşin şu şekilde elde edilip edilemeyeceğini dikkate alırlar:
İşsiz bir Arnavut vatandaşı
Arnavut vatandaşlarının yabancılar ve aile üyeleri
AB veya Schengen vatandaşları
Arnavutluk'ta yaşayan ve çalışan göçmenlerin aile üyeleri
Arnavutluk ile ikili ve çok taraflı istihdam anlaşmaları bulunan ülkelerin vatandaşları
Yurtiçi işgücü piyasasında önceliği olan herhangi bir iş arayan
Yabancı çalışanların kamu sektöründe çalışabileceklerini ancak kamu yönetiminde herhangi bir liderlik pozisyonunda bulunamayacaklarını unutmayın.
Tüm çalışanlar, çalışma izninin yanı sıra Arnavutluk'ta çalışma vizesi almalıdır. Vize türleri şunları içerir:
Havaalanı vizesi: Havaalanı geçişi için
Ülkede 90 günden fazla kalmayı planlayan tüm yabancı vatandaşların da oturma iznine ihtiyacı olacak. Arnavutluk'ta 21 farklı oturma izni türü vardır, bu nedenle ihtiyaçlarınız için doğru olanı bulmak önemlidir. Tüm oturma izinleri üç ay, altı ay veya bir yıl süreyle geçerlidir ve beş defadan fazla yenilenemez.