Kuveyt'te Şirket Kurmak
Prensip olarak Kuveyt mevzuatı, tüm işletmelerin en az %51 oranında Kuveyt’e ait olmasını şart koşmaktadır. Ancak belirli endüstriler ve sektörler için istisnalar ve benzersiz gereksinimler vardır. Hukuk uzmanları ve iş danışmanları, özel iş ihtiyaçlarınıza göre daha ayrıntılı bilgi sağlayabilir.
Kuveyt’te şirket kurmak için bazı sektörlerde tam yabancı mülkiyet mümkündür. Hukuk ve iş uzmanlarına danışmak, özel iş fikrinizin potansiyelini anlamanıza yardımcı olacaktır. World Company Setup Kuveyt’teki işletmelere, kurulan şirketlere, girişimcilere ve büyük kurumsal şirketlere uçtan uca hizmet sağlar. Kuveyt şirket kurulumu, finansal, düzenleyici, vergilendirme için prodesyonel hizmet alın. Hukuk ve danışmanlık hizmetleri sunan lider yönetim danışmanlığı hizmetleri sunuyoruz.
Kuveyt’te Şirket Kurmak
Kuveyt, resmi olarak ‘Kuveyt Devleti’ olarak bilinen bir Orta Doğu ülkesidir. Kuveyt, Asya Kıtasının Batı bölgesinde yer almaktadır. Kuveyt bölgesel sınırlarını İran ve Suudi Arabistan ile paylaşıyor. Yerlileri Arapçayı birincil ve resmi dil olarak kullanıyor. ‘Kuveyt’te Şirket Kurulumu’ süreci her ne kadar kolay olmasa da, ekonomik faydaları nedeniyle genellikle birçok kişi tarafından işlerine yönelik bir ticaret merkezi olarak görülüyor. Petrol ve Gaz, ekonomik büyümeye katkıda bulunan başlıca sektörlerdir. Tarımla bağlantılı iş sektörü, finansal iş sektörü, emlak iş sektörü ve daha birçok sektör dahildir. Ayrıca diğer sektörler de Kuveyt’teki ekonomik büyümenin güçlü dayanaklarıdır.
Kuveyt’te Farklı Ticari Türler Nelerdir?
Kuveyt’te şirket açmak için Kuveyt’te kanunların izin verdiği belirli ticari kuruluşlar bulunmaktadır.
- Limited Şirket Kuruluşu (WLL)
- Şube
- Ticari Acenteler
- Temsilci Ticaret Ofisleri
- Kollektif Ortaklık Şirketi
- Sınırlı Hisse Ortaklığı Şirketi
- Holding
- Halka Açık Hisse Holding Şirketi
- Ortak girişim
Kuveyt’teki Vergi Sistemi Nedir?
Sektöre ve iş türüne bağlı olarak yabancı işletmeler için ülkede vergi ödemek zorunludur. Kuveyt’te yabancı tüzel kişilerin kurumlar vergisi ödemesi gerekmektedir.
Vergi yıllık olarak hesaplanır ve vergi yılının sonuna kadar (üç buçuk ay içinde) ödenmesi gerekir. Ancak yabancı bir şirkete 60 gün ek süre verilebilir. Kuveyt’te, sermaye kazançları ve kazançlar da dahil olmak üzere tüm mali faydalara uygulanan %15 sabit şirket vergisi bulunmaktadır.
Kuveyt’te Şirket Şube Açmak
Kuveyt yasalarına göre, yabancı bir şirketin Kuveyt temsilcisi olmadan burada şube açmasına veya iş yapmasına izin verilmiyor. Yabancı şirketin bir GCC şirketi olması veya KDIPA iznine sahip olması istisnai bir durumdur.
Yabancıların sahip olduğu tamamen Kuveytli bir şirketi başarıyla yönetmek için KDIPA kapsamında bir şirket kurmanın gerekliliklerini karşılamak oldukça zordur. Büyük “yüksek değerli” firmaların bu şirket yapısına yönelmelerini öneriyoruz.
Yabancı bir yatırımcının KDIPA’nın onayı ile aşağıdaki iş türlerini kurmasına izin verilir:
- Lisanslı Temsilcilik Ofisi
- Kuveyt’te tamamına sahip olunan bir yan kuruluş
- Lisanslı Şube
Kuveyt’te Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Genel olarak vergi kartı almak üzere vergi dairesine kaydolmak için kayıt başvurusunun doldurulması, imzalanması ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi destekleyici belgeyle birlikte sunulması gerekir:
- Şirketin imza yetkilisi tarafından usulüne uygun olarak imzalanmış yetki yazısı
- Ana Sözleşme
- Ajans kontratı
- Şirketin hem yurt dışındaki hem de Kuveyt Devleti içindeki adresleri
- Acente kayıt belgesi
- Muafiyet belgesi
Kuveyt’te Banka Hesabı Açmak
Başta gelen Kuveyt bankaları arasında Burgan Bank, Körfez Bankası, Kuveyt Ticaret Bankası, AL Ahli Bankası, ve Kuveyt Uluslararası Bankası yer almaktadır. Kuveyt’te banka hesabı açmak için Kuveyt’te ikamet etmeniz gerekiyor. Yerel bir bankadan hesap açmak için oturma vizenizin olması gerekir. Genellikle işvereninizin veya sponsorunuzun gelmeden önce almanıza yardımcı olacağı İtiraz Yok Sertifikanızı (NOC) istenmektedir. Hesap açmak için minimum tutar 100 KD’dir.
Kuveyt’te Yabancı Yatırımcılar Nasıl Şirket Kurabilir?
Kuveyt’te şirket kurmanın en önemli şartlarından biri yabancı iş ortağının Kuveytli olmasıdır. Şirketin en az yüzde 51’i Kuveytli ortağa ait olmaktadır. Bir şubenin herhangi bir sponsora ihtiyacı yoktur. Ve yalnızca Körfez İşbirliği Konseyi vatandaşlarına izin verilmektedir. Diğer yabancı ticari kuruluşlar ancak KDIPA tarafından onaylanması halinde şube açabilirler.
Kuveyt’te İş Fırsatları
Kuveyt’te iş kurmak, aşağıdaki faktörlerden dolayı yenilik ve büyüme vaat eden yabancı yatırımcılar için oldukça avantajlı olabilir.
- Ülke stratejik olarak Asya’nın üç önemli pazarı olan İran, Suudi Arabistan ve Irak’a yakın konumdadır.
- Toprak, su, işçilik ve elektriğin hepsi ucuz ve hatta bazıları %86’ya varan oranlarda yoğun bir şekilde sübvanse ediliyor.
- Güçlü bir bankacılık sektörü ve iyi yönetilen bir finansal piyasa.
- İnşaat, inşaat ve proje endüstrileri önemli bir büyüme yaşadı.
- Kuveyt Üniversitesi için yeni havaalanı terminalleri, hastaneler, toplu konutlar ve bir kampüs inşa etmek için 104 milyar dolarlık Ulusal Kalkınma Planı.
- Ülkede gençler var.
- Yeni enerji projeleri, petrol rafinerisi, petrol arama projesi, yeni demiryolu ve metro sistemi vb.
- Özel proje geliştirme ve inşaat.
- 10 milyar dolarlık elektrik üretim projesi gibi çok sayıda proje imkanı.
- Sağlık altyapısı hükümet için önemli bir önceliktir.
Kuveyt’te Şirket Kuruluşu – Banka Hesabı ve Diğer Gereklilikler için Sıkça Sorulan Sorular
Kuveyt şirket kuruluşu – oturma izni, banka hesabı açma – vize ve diğer tüm ihtiyacınız olan alanlarda hizmet veriyoruz.
Kuveyt’te kayıtlı her işletmenin, toplam çalışan sayısının yüzde 3 ila 60’ı arasında değişebilen sektöre özgü geçerli gerekliliklere göre yerel Kuveytlileri istihdam etmesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik katkı payı tüm çalışanlar için yüzde 10,50 oranında zorunlu olup, işverenin Mali Ücret Fonu’na en fazla 2.750 KD’ye kadar çalışanların aylık maaşının yüzde 11,5’i oranında katkıda bulunması gerekmektedir.
Kuveyt’te nasıl şirket kurulur?
Kuveyt’te bir iş kurmak zahmetli değildir, size 323 KD’ye (yaklaşık 1000 USD) mal olur ve yaklaşık bir ay sürer. İlgili adımlar, şirket türlerine bakılmaksızın hemen hemen benzerdir ve şunları içerir:
- Şirketinizin sermayesi, hissedarlığı ve diğer bilgileri içeren bir başvuruyu kayıt için Ticaret ve Sanayi Bakanlığı şirketler dairesine (MOCI) göndermeniz.
- Yerel belediye ve içişleri bakanlığı aracılığıyla ticaret bakanlığı tarafından yapılan bir geçmiş araştırması.
- Benzersiz bir şirket adının rezerve edilmesi ve bu adın onaylanması için Şirket Siciline sunulması.
- Şirketler departmanı tarafından bankaya gönderilen mektubun alınması.
- Şirketinizin ödenmiş sermayesini bankaya yatırın ve makbuzunu alın.
- Yerel belediye tarafından denetimin planlanması ve iki hafta içinde NOC’nin alınması.
- Ana Sözleşme’nin (MOA) şirketler departmanına sunulması ve onay alınması.
- MOA’nın noter huzurunda noter tasdiki.
- MOA’nın imzalı ve noter tasdikli kopyasını şirketler departmanına sunmak.
- Ticaret siciline kaydolmak ve Tescil Belgesi (CR) almak.
- Şirketler dairesinden Ticari Ruhsat alınması.
- Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası’na kaydolmak.
- Sivil Bilgiler için Kamu Kurumuna kaydolmak.
- Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’na kaydolmak.
Kuveytlilerin veya Körfez İşbirliği Konseyi vatandaşlarının sahip olduğu işletmeler kurumsal gelir vergisinden (CIT) muaftır. Yabancı mülkiyete sahip Körfez İşbirliği Konseyi şirketleri, yabancı mülkiyetin kapsamına göre vergilendirilmektedir. CIT, doğrudan veya bir acente aracılığıyla Kuveyt’te iş veya ticaret yapan yabancı şirketlerin karlarından ve sermaye kazançlarından alınır.
Kuveyt’teki faaliyetlerden elde edilen gelir yalnızca Kuveyt’te vergiye tabi olan CIT için ve yüzde 15’lik sabit bir oranla dikkate alınır.
Din vergisi Zekat, tüm halka açık ve kapalı Kuveytli hissedar şirketlere, net şirket karının yüzde 1’i oranında uygulanıyor.
Ülkenin vergi kanununda stopaj vergisi alınmıyor ancak tüm kamu ve özel kuruluşların, vergi indirimi sertifikası sunulana kadar sözleşme tutarının yüzde 5’ini tutma zorunluluğu bulunuyor.
Çifte vergilendirmenin önlenmesi amacıyla birçok ülke ile vergi anlaşmaları yapılmış olmasına rağmen, yorum her zaman tutarlı ya da sık sık tartışmalara yol açan kılavuz ilkelere uygun olmamaktadır.
Kuveyt’te şirket kaydı için gereken minimum sermaye nedir?
Kuveyt’te şirket tescili için minimum 1000 KD gereklidir. Ancak asgari sermaye gereklilikleri kurulan şirketin şekline bağlı olacaktır.
Kuveyt’te yabancı mülkiyetine izin veriliyor. Ancak yabancı hissedarlara yalnızca %49 oranında sahiplik izni veriliyor. Kuveytli veya Körfez İşbirliği Konseyi vatandaşı birinin şirkette %51 hisseye sahip olması gerekiyor.
Evet, bir yabancının anonim şirkete ortak olmasına izin verilmektedir.
Kuveyt vatandaşlarının ve Körfez İşbirliği Konseyi vatandaşlarının işletmeleri üzerinde Kurumlar Gelir Vergisi (CIT) bulunmamaktadır. Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki yabancı mülkiyete sahip şirketler, yabancı mülkiyet seviyesine göre vergilendirilmektedir. Kuveyt’te doğrudan veya bir acente aracılığıyla faaliyet gösteren yabancı şirketlerin gelirleri ve sermaye kazançları CIT’e tabidir. CIT için yalnızca Kuveyt’teki faaliyetlerden elde edilen gelir dikkate alınır ve Kuveyt’te %15’lik sabit bir oranda vergiye tabidir.
Ülkede stopaj vergisi bulunmamakla birlikte, tüm kamu ve ticari kuruluşların, yetkililer tarafından vergi tasfiye belgesi düzenleninceye kadar sözleşme bedelinin %5’ini elinde tutması gerekiyor. Halka açık ve kapalı olan tüm Kuveyt hissedarlı işletmeleri, işletmenin toplam kârının %1’i oranında Zekat vergisine tabidir.
Ayrıca, birçok ülke ile çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik vergi anlaşmaları bulunmasına rağmen, yorumun her zaman tutarlı veya kurallara ve yönergelere uygun olmaması nedeniyle sıklıkla tartışılmaktadır.