BAE Dubai’de FinTech Bankacılığı

Biz Sizi Arayalım

Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.

detail

B

ankalar, yatırım firmaları ve finans şirketleri dâhil olmak üzere kuruluşlar, varlık ve varlık yönetimi, bankacılık ve kredi hizmetleri, menkul kıymetler, fonlar, saklama ve tröst hizmetleri, emtia vadeli işlemleri ticareti, İslami finans dâhil olmak üzere DIFC'de veya DIFC'den bir dizi düzenlenmiş finansal hizmet sunabilir. Sigorta, fintech ve diğerleri. Başlangıç bankaları veya perakende bankalar DIFC'de faaliyet gösteremez ve DIFC'deki finansal hizmetler kuruluşları BAE Dubai dirhemi ile işlem yapamaz.

BAE Dubai'de FinTech sektörü; alternatif finans faaliyetleri, ödeme platformları, yatırım/varlık yönetimi ve InsurtTech için düzenleyici ortam; mevzuata uygunluk; hükümet girişimleri; sınır ötesi hizmet sunumu ve FinTech'in geleceği.

BAE Dubai’de Finansal Hizmetler Sektörüne Genel Bakış

  1. Yetki alanınızda finansal hizmetler sektörünü oluşturan kuruluş türleri nelerdir?

BAE Dubai'deki finansal hizmetler sektörü, BAE Dubai'de "karada" faaliyet gösteren ve BAE Dubai'deki finansal serbest bölgelerde faaliyet gösteren kuruluşlar, Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC) ve Abu Dabi Küresel Pazarı'ndan (ADGM) oluşur. DIFC ve ADGM, karadaki medeni hukuk sisteminden bağımsız olan ortak hukuk hukuk sistemlerine sahip oldukları için genellikle "offshore" olarak anılır.

BAE Dubai, Orta Doğu'nun önde gelen finansal hizmetler merkezidir. Hem DIFC hem de ADGM, finansal hizmetler kurumları ve FinTech sektörüne yeni girenler için yerel, bölgesel ve uluslararası ödüllü uluslararası merkezlerdir. BAE Dubai, geniş bir finansal hizmetler yelpazesi sunan, giderek gelişen bir finansal hizmetler sektörüne sahiptir ve FinTech, bu sektör içinde bir büyüme alanıdır. Hem geleneksel finansal hizmetler kuruluşları hem de FinTech alanında yenilikçi finansal ürünler ve hizmetler sunan diğer türdeki kuruluşlar bu sektörde düzenlenir.

BAE Dubai (Karada)

BAE Dubai'de karadaki finansal hizmetler sektörü, geleneksel ve İslami ticari ve yatırım bankalarını, sarrafları, finans şirketlerini, finansal ve parasal aracıları, yabancı bankaların temsilciliklerini ve takas ve mutabakat sistemlerini ve perakende ödeme sistemlerini işleten kuruluşları içermektedir. Kuruluşlar, BAE Dubai'de finansal hizmetler ve/veya ürünler sağlamak veya pazarlamak için uygun şekilde lisanslanmalıdır ve yasal çerçeve nispeten kısıtlayıcıdır. Mali hizmetler sağlamak için yetkilendirilmiş ve lisanslanmış kuruluşlara "Lisanslı Mali Kuruluşlar" adı verilir. Ulusal sahiplik gereklilikleri, Lisanslı Finansal Kurumlar için geçerlidir.

BAE Dubai’de DIFC

Bankalar, yatırım firmaları ve finans şirketleri dâhil olmak üzere kuruluşlar, varlık ve varlık yönetimi, bankacılık ve kredi hizmetleri, menkul kıymetler, fonlar, saklama ve tröst hizmetleri, emtia vadeli işlemleri ticareti, İslami finans dâhil olmak üzere DIFC'de veya DIFC'den bir dizi düzenlenmiş finansal hizmet sunabilir. Sigorta, fintech ve diğerleri. Başlangıç ​​bankaları veya perakende bankalar DIFC'de faaliyet gösteremez ve DIFC'deki finansal hizmetler kuruluşları BAE Dubai dirhemi ile işlem yapamaz.

Kuruluşlar, finansal hizmetler sağlamak için yetkilendirilmeli ve lisanslanmalıdır ve "Yetkili Firmalar" olarak anılırlar. Borsa veya takas odası hizmeti vermeye yetkili ve lisanslı olan kuruluşlara "Yetkilendirilmiş Piyasa Kuruluşları" adı verilir. Fintech başlama-up'ları için daha hafif bir düzenleyici rejim mevcuttur.

BAE Dubai’de ADGM

Bankalar, yatırım firmaları ve finans şirketleri dâhil olmak üzere kuruluşlar, bankacılık ve kredi hizmetleri, varlık ve varlık yönetimi, para hizmeti işletmeleri, dijital bankacılık, komisyonculuk, piyasa altyapısı, fonlar, sanal varlıklar dâhil olmak üzere ADGM içinde veya ADGM'den bir dizi düzenlenmiş hizmet sunabilir. Faaliyetler, menkul kıymetler, fintech ve diğerleri. Başlangıç ​​bankaları veya perakende bankalar ADGM'de faaliyet gösteremez ve ADGM'deki finansal hizmetler kuruluşları BAE Dubai dirhemi ile işlem yapamaz.

Kuruluşlar, finansal hizmetler sağlamak için yetkilendirilmeli ve lisanslanmalıdır ve "Finansal Hizmet Kuruluşları" olarak anılırlar. Teknoloji odaklı başlama-up'lar, Tech Start-up Lisansı için başvurabilir.

  1. Mali hizmetler sektöründen hangi kilit düzenleyici makamlar sorumludur?

BAE Dubai'deki finansal hizmetler endüstrisinden birkaç düzenleyici makam sorumludur.

BAE Dubai, aşağıdaki iki temel finansal hizmet düzenleyicisine sahiptir:

DIFC

Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi (DFSA), DIFC içinde veya DIFC'den yürütülen finansal hizmetleri düzenler ve lisanslar. DFSA, DIFC'de Düzenleyici Kanun 2004, Piyasalar Kanunu 2012, Toplu Yatırım Kanunu 2010, Yatırım Ortaklığı Kanunu 2006 ve İslami Finans Ticaretini Düzenleyen Kanun 2004 dâhil olmak üzere belirli kanunları yönetir. 

DFSA'nın düzenleyici çerçevesi, dünyanın önde gelen mali yargı alanlarının en iyi uygulamalarına ve yasalarına dayanmaktadır.

ADGM

ADGM Mali Hizmetler Düzenleme Kurumu (FSRA), ADGM içinde veya ADGM'den yürütülen mali hizmetleri düzenler ve lisanslar. FSRA rejimi, Finansal Hizmetler ve Piyasalar Düzenlemeleri 2015 (FSMR) tarafından düzenlenir. Bu, FSMR Kural Kitabı tarafından desteklenmektedir.

FSMR, geniş ölçüde İngiltere'nin Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası 2000'e (FSMA) göre modellenmiştir. ADGM'deki yasal ve düzenleyici rejim, büyük küresel finans merkezlerinde uluslararası en iyi uygulamanın birçok yönünü benimser.

BAE Dubai’de FinTech Sektörüne Genel Bakış

  1. Finansal hizmetler sektörünün hangi alanları FinTech'i en çok etkiledi?

Finansal hizmetler sektörü, FinTech nedeniyle son birkaç yılda önemli değişiklikler gördü. FinTech'in önemli bir etkiye sahip olduğu kilit alanlar şunlardır:

FinTech faaliyetleri BAE Dubai'de hızla ivme kazanıyor. Bunun nedeni, işbirliği ve yenilikçilik için elverişli bir ortam (örneğin, düzenleyici sanal alanlar ve FinTech başlama-up'ları için esnek lisanslama kuralları ile) ve hızlı teknolojik gelişmelere ayak uydurma çabalarında gelişen esnek düzenleyici rejimler olan FinTech'e yönelik Devlet desteğidir. FinTech endüstrisinde.

BAE Dubai, bir Orta Doğu bölgesel merkezi ve FinTech çözümlerinin geliştirilmesinde lider olarak ortaya çıkmıştır.

  1. Geleneksel finansal hizmet firmaları FinTech ile nasıl ilişki kuruyor?

BAE Dubai, ADGM ve DIFC'deki daha büyük bankaların ve finansal hizmet firmalarının çoğu FinTech ile aktif olarak ilgileniyor. BAE Dubai'deki birçok banka ve finans kurumu aşağıdakilerle uğraşmaktadır:

BAE Dubai’de Düzenleyici Ortam

  1. Finansal hizmetler sektöründe teknoloji yeniliğini ve gelişimini desteklemek için hangi düzenleyici girişimler başlatıldı?

BAE Dubai'nin 2021 Vizyonu ve Ulusal Gündeminin bir parçası olarak ekonomik çeşitlendirme dönüşümlerinden geçiyor. Rekabetçi, bilgiye dayalı bir ekonomiye geçiş ve girişimciliği desteklemek, Vizyon 2021'in temel amaçlarıdır. Fintech ekosistemi, fintech girişimleri için uygun bir ortam sağlayan ve kamu ile halk arasındaki işbirliğini yönlendiren Hükümet stratejileri ve girişimleri tarafından desteklenen BAE Dubai genelinde hızla gelişmektedir. Özel sektörler. BAE Dubai Hükümeti, hükümet performansını ve verimliliğini artırmak için ortaya çıkan teknolojik yenilikleri kullanıyor.

BAE Dubai (Karada)

BAE Dubai, Federal Yapay Zekâ Bakanlığı (AI), Smart Dubai, Abu Dhabi Digital Authority ve Dubai Future Foundation dâhil olmak üzere finansal hizmetler sektöründe teknolojik yeniliği desteklemek için Federal ve Emirlik düzeyinde devlet kurumları kurdu.

Teknoloji inovasyonunu kolaylaştırmak ve fintech sektörünü büyütmek için ulusal düzeyde stratejiler uygulandı. Bu stratejiler, Emirates Blok Zinciri Stratejisi, Ulusal Yapay Zekâ Programı ve Ulusal Ödeme Sistemleri Stratejisini içerir. Smart Dubai'nin bir parçası olarak Dubai, Blockchain Stratejisi ve AI Yol Haritası kapsamında gelişen teknolojileri benimsiyor.

Federal düzenleyiciler, Merkez Bankası ve SCA sektörü destekleyen politikalar ve düzenlemeler benimsemiştir. Merkez Bankası, fintech firmaları için ulusal düzenlemeler geliştirmek üzere özel bir fintech ofisine sahiptir. Merkez Bankası'nın FinTech Ofisi, DIFC ve ADGM'deki düzenleyicilerle birlikte Suudi Merkez Bankası ile işbirliği içinde dijital ödeme sistemlerini düzenlemekten (depolanmış değer tesislerine ilişkin çıkarılan düzenlemeler dâhil) ve kitle fonlamasına kadar ortak bir dijital para birimi geliştirmeye kadar çeşitli girişimlerde ilerliyor.

SCA, ilk madeni para teklifleri (ICO'lar) dâhil olmak üzere kripto varlık faaliyetlerini düzenlemek için yakın zamanda yeni bir rejim yayınlamak da dâhil olmak üzere, FinTech sektöründe düzenleme konusunda giderek daha aktif hale geliyor. SCA ayrıca FinTech Düzenleyici Çerçevesini onaylayarak kuruluşların yenilikçi ürünleri, hizmetleri, çözümleri ve iş modellerini daha rahat bir düzenleyici ortamda test etmesine olanak tanıyan korumalı alan yönergeleri oluşturdu.

Daha genel olarak, karadaki BAE Dubai şirketlerine yönelik yabancı yatırım kısıtlamalarının gevşetilmesi, küresel yatırımcılardan fon sağlamayı kolaylaştırmalı ve uluslararası yetenekleri BAE Dubai'de karada faaliyet gösteren yerel fintech şirketlerine çekmeye yardımcı olmalıdır.

BAE Dubai Merkez Bankası, DFSA ve FSRA ile BAE Dubai çapında ortak bir girişimde, BAE Dubai'nin tamamında FinTech için ortak bir düzenleyici çerçeve geliştirmeye çalışıyor. Önerilen "Emniyet Sağlayan Teknolojileri Benimseyen Finansal Kurumlara Yönelik Kılavuz İlkelerin" Haziran 2021'de yapılacak bir istişarenin ardından 2021'in sonlarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kılavuz İlkeler, finansal kurumların etkinleştirici teknolojileri (örneğin ve yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi veya sunulması için API'ler ve DLT'ler, Büyük Veri Analitiği ve Yapay Zekâ). BAE Dubai, ADGM veya DIFC'deki düzenleyicilerden herhangi biri tarafından lisanslanan ve denetlenen ve olanak sağlayan teknolojileri kullanan tüm finansal kuruluşlar için geçerli olacaklardır,

DIFC

DIFC'deki düzenleyici ve lisanslama ortamı, FinTech sektörünü destekler.

Başlangıçlar, DIFC'de bir DIFC İnovasyon Lisansı için başvurabilir. DFSA, FinTech işletmeleri için basitleştirilmiş bir düzenleyici çerçeve sunar. DFSA, DFSA Kural Kitabı'nın Genel Modülü'ne (GEN 13 Facilitating FinTech Innovation) uygun olarak uygunluk kriterlerini karşılamaları halinde ITL sahiplerinin ürünlerini veya hizmetlerini test etmelerini sağlayan, DFSA Yenilik Testi Lisansı (ITL) Programı olarak bilinen bir korumalı alan yürütür.

DIFC, FinTech sektörü için lider bir hızlandırma programı olan FinTech Hive'a ve başlama-up'lara yatırım yapmak ve bunları büyütmek için tasarlanmış FinTech Fund'a ev sahipliği yapmaktadır. DIFC FinTech Hive, FinTech Hive Accelerator, Startupbootcamp ve FinTech Hive Scale Up gibi programlar sunarak başlama-up'ların DIFC İnovasyon Lisansı ile yenilikçi işlerini kurmasına, büyütmesine ve ölçeklendirmesine olanak tanır. DIFC'deki Alan 2071, yeniliklerin tasarlanması ve test edilmesinde işbirliğini desteklemek için bir ortak çalışma alanı ve bir ekosistem sunar.

DIFC Mahkemeleri ve Smart Dubai, akıllı sözleşmelerle ilgili ihtilafların çözümüne yardımcı olmayı ve blok zincirine özgü uyuşmazlık çözümü konularını ele almayı amaçlayan yeni bir "Blockchain Mahkemesi" oluşturmak için birlikte çalışıyor.

FinTech sektörünü destekleyen diğer düzenlemeler arasında, şirketleri fikri mülkiyet haklarını koruma ve uygulama konusunda destekleyen DIFC'nin Fikri Mülkiyet Yasası 2019 ve DIFC Elektronik İşlemler Yasası, elektronik imzaların, elektronik imzaların, kayıtların ve elektronik imzaların oluşturduğu sözleşmelerin geçerliliğini, yasal etkisini ve uygulanabilirliğini sağlar.

ADGM

ADGM FinTech RegLab, ADGM'de bulunan lider bir sanal alan ve Londra'dan sonra dünyanın en aktif ikinci FinTech sanal alanı olduğu bildiriliyor. ADGM FinTech Digital Lab, FinTech pazar katılımcılarını birbirine bağlamak ve yenilikçi ve yıkıcı teknolojilerin test edilmesini sağlamak için oluşturulmuş sanal ortamdır. FinTech Digital Lab, finansal kurumların eski sistemlerini FinTech'lere ve diğer ilgili taraflara bağlayan API'lerin, Sistem Sanal Makinelerinin, verilerin ve uygulamaların oluşturulmasını destekler.

ADGM ve Abu Dabi Yatırım Ofisi, MENA FinTech sektörünü desteklemeye odaklanan programlarla bir Tak ve Çalıştır ADGM hızlandırıcısı sunmak için bir Silikon Vadisi hızlandırıcısı olan Plug and Play ile ortaklık kurdu.

ADGM, girişimciler için teknoloji başlangıç ​​lisansları sunar. ADGM'deki Hub71, girişimciler, yatırımcılar ve hızlandırıcılar için bir ortak çalışma alanı ve teknoloji ekosistemi sunar.

FSRA ilerici bir düzenleyicidir ve Sanal Varlık Faaliyetleri, Dijital Menkul Kıymetler ve API'ler dâhil olmak üzere bir dizi fintech faaliyeti hakkında kılavuzluk ve/veya düzenlemeler yayınlamıştır. Elektronik imzaların, sözleşmelerin, kayıtların ve belgelerin geçerliliğini ve uygulanabilirliğini teyit eden 2021 yılında yayınlanan Elektronik İşlemler Yönetmeliği dâhil olmak üzere FinTech sektörünü destekleyen diğer düzenlemeler.

BAE Dubai’de Alternatif Finans

  1. FinTech'in alternatif finans faaliyetlerinde kullanımı nasıl düzenleniyor?

BAE Dubai, ADGM ve DIFC'de alternatif finansın düzenlenmesine yönelik yaklaşım (her ikisi de kitle fonlaması, eşler arası borç verme platformları ve çevrimiçi borç verme platformları şeklinde) gelişmektedir. Düzenleyiciler, mevcut mali düzenlemelerin giderek artan çeşitlilikteki ödeme modellerine uygulanması ve mevcut düzenlemelerde açıklama veya değişiklik yapılması gerekip gerekmediği ile boğuşuyor. Düzenleyici gözetimin artması bekleniyor.

BAE Dubai (Karada)

BAE Dubai Merkez Bankası, Ekim 2020'den itibaren krediye dayalı kitle fonlamasına (eşler arası kredilendirme olarak da anılır) lisans verir ve düzenler. BAE Dubai Merkez Bankası Krediye Dayalı Kitle Fonlaması Faaliyetleri Yönetmeliği, BAE Dubai'de kitle fonlaması faaliyetleri yürüten kuruluşları düzenler ( BAE Dubai merkezli olmasa bile), kitle fonlaması şirketine kara paranın aklanmasının önlenmesi, risk değerlendirmesi ve minimum sermaye gereklilikleri dâhil olmak üzere belirli gereklilikler ve yükümlülükler dayatmak. Hisse senedi ve bağışa dayalı kitle fonlaması gibi diğer kitle fonlaması platformları düzenlenmemiştir.

Diğer alternatif finans türleri, hala tipik olarak BAE Dubai Merkez Bankası ve SCA tarafından düzenlenmemiştir.

Yürütülen belirli faaliyetlere bağlı olarak (örneğin, platformun aktif olarak bir fon kuruyor veya menkul kıymetler arz ediyorsa), diğer bazı faaliyetler Merkez Bankası ve/veya SCA'nın görev alanına girebilir.

DIFC

Kitle fonlaması ve borç verme platformları DFSA tarafından düzenlenir. DFSA, 2012 tarihli Piyasalar Yasası ve geçerli Kural Kitabı modülleri kapsamındaki finansal hizmetler çerçevesinin bir parçası olarak krediye dayalı kitle fonlamasını (eşler arası kredi verme gibi) ve yatırıma dayalı kitle fonlaması platformlarını düzenler. 2017 yılında kurulan çerçeve, Orta Doğu bölgesinde türünün ilk örneğiydi.

Kapsamlı kurallar, P2P borç verme ve kitle fonlaması operatörlerine, beklenen başarısızlık oranları gibi risklerin ayrıntılı açıklamalarını yapma gereklilikleri, işteki önemli değişiklikler için fon yaratma öncesi ve sonrası izleme yapma ve fon toplayan şirketler için açıklama gerekliliklerine ilişkin ayrıntılı hükümler dâhil olmak üzere özel gereklilikler getirir. Düzenlenen kuruluşlara örnek olarak, 2015'ten beri borç tarafı kitlesel fonlama platformunu yöneten, BAE Dubai'de düzenlenen ilk fintech olan Beehive verilebilir.

Diğer belirli faaliyetler, üstlenilen belirli faaliyetlere bağlı olarak DFSA'nın görev alanına girebilir.

ADGM

FSRA, eşler arası borç vermeyi mümkün kılan Özel Finansman Platformlarını (PFP'ler) düzenler. FSRA'nın Özel Finansman Platformları için Düzenleyici Çerçevesi Eylül 2018'de yürürlüğe girmiştir.

Diğer alternatif finans türleri hala tipik olarak FSRA tarafından düzenlenmemiştir.

Belirli diğer faaliyetler, üstlenilen belirli faaliyetlere bağlı olarak FSRA'nın görev alanına girebilir.

BAE Dubai’de Ödeme Platformları

  1. FinTech, ödeme hizmetlerinde nasıl yenilikler getirdi ve nasıl düzenleniyor?

Küresel olarak, ödeme hizmetlerinin düzenlenmesi gelişmektedir ve BAE Dubai de bir istisna değildir. BAE Dubai'deki rejimler daha müsamahakâr hale geliyor (hâlâ temkinli olsa da) ve bu alanda gelişen teknolojilere ayak uydurmayı hedefliyor.

FinTech sektörü için devlet desteği, tüketici davranışını etkiliyor. Devletin Mobil Cüzdanı ve NOL Kartları gibi dijital girişimler giderek daha fazla kullanılıyor. BAE Dubai pazarına giren Etisalat Wallet, Apple Pay ve Samsung Pay gibi e-cüzdanlara ek olarak, açık bankacılık işbirliklerini etkinleştiren Emirates NBD gibi girişimler aracılığıyla mobil ödemelerde ve gerçek zamanlı transferlerde hızlı bir büyüme oldu. PayTabs, Telr ve PayFort gibi yeni giriş yapan ödeme sistemleri erişim alanlarını genişletiyor. Tüketiciler tarafından dijital ödeme hizmetlerinin giderek daha fazla benimsenmesi, BAE Dubai'nin demografisine de bağlanabilir - ülkenin genç bir nüfusu ve yüksek kişi başına düşen GSYİH'si, yüksek internet penetrasyonu ve FinTech çözümlerinin benimsenmesine açık tüketici tutumları vardır. Sonuç olarak,

BAE Dubai (Karada)

BAE Dubai Merkez Bankası, ödeme hizmetlerini düzenlemektedir. Rejim, 2017'de yürürlüğe giren depolanmış değerler ve elektronik ödeme sistemleri için önceki düzenleyici çerçeveyi yürürlükten kaldıran BAE Dubai Merkez Bankası Depolanmış Değer Tesisleri Yönetmeliği'nin (2020 tarihli BAE Dubai Merkez Bankası Genelgesi No.6) yürürlüğe girmesiyle 2020'de modernize edildi.

Depolanan Değer Yönetmeliği, BAE Dubai'de depolanan değer tesisleri (SVF'ler) ihraç eden veya işleten tüm kuruluşlar için geçerlidir. Dijital ödeme işletmeleri için (SVF işini yürüten lisanslı bankalar dışında) bir lisanslama rejimi öngörür ve onları kurumsal yönetişim gereklilikleri, bilgi ve muhasebe sistemleri ve genel risk yönetimi ve iç kontrol sistemleri dâhil olmak üzere yönetişim ve hesap verebilirlik önlemlerini uygulamaya zorunlu kılar. BAE Dubai Merkez Bankası, risk değerlendirmesine dayalı olarak SVF'leri belirli gerekliliklerden muaf tutmak için denetim yetkilerini ve takdir yetkisini artırmıştır. Revize edilen rejim, BAE Dubai Merkez Bankası'nın dijital ödeme işletmeleri üzerindeki düzenleyici denetimini destekliyor ve BAE Dubai dijital ödeme düzenleme çerçevesini uluslararası standartlarla uyumlu hale getiriyor.

Ne yazık ki, SVF Yönetmeliği, BAE Dubai finansal serbest bölgelerine dâhil olan SVF'lerin düzenlenmesi konusunda bazı belirsizlikler yaratmaktadır. SVF Yönetmeliği, DFSA veya FRSA tarafından düzenlenen finansal kuruluşların Merkez Bankası lisansı alması gerektiğini belirtirken, finansal serbest bölgeleri lisans başvurusunda bulunabilecek şirketler tanımından da çıkarmaktadır. Merkez Bankası'nın alternatif düzenlemeye rıza gösterme yetkisinin kullanılması, bu konudaki tutumunu zamanla netleştirecektir.

DIFC

DFSA, 2020'de para hizmetleri işletmeleri için kapsamlı bir çerçeve sunarak artık DIFC'deki ödeme hizmetlerini (para hizmetleri olarak anılır) düzenlemektedir. Ödeme Hizmeti Sağlayıcı (PSP) rejimi, DIFC Düzenleme Yasası 2004 ve DFSA'nın Kural Kitabında belirtilmiştir. .

DFSA, yeni bir finansal hizmet türü olarak "Para Hizmetlerinin Sağlanması" ve "Para Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Danışmanlığı" konularını düzenlemektedir. 2020'deki rejim revizyonlarından önce, "Para Hizmetleri Sağlamak", DFSA rejimi kapsamında yasaklanmış bir faaliyetti. Federal kısıtlamalar ışığında, firmalar bu faaliyetleri yalnızca elektronik para birimleriyle ilgili olarak gerçekleştirebilir ve tüm dirhem işlemleri, BAE Dubai Merkez Bankası tarafından mevduat kabul etme lisansına sahip bir finans kuruluşunun hesapları aracılığıyla yapılmalıdır. DIFC, bu alanda faaliyet gösteren firmaların lisanslanması ve denetlenmesi konusunda ihtiyatlı bir yaklaşım benimseme niyetinde olduğunu belirtmiştir (işlemlerin niteliğini, hacmini veya boyutunu veya firmaların iş yapabileceği müşteri türlerini kısıtlamak gibi). Yeni rejim 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe giriyor. Aralık 2020'de

ADGM

FSRA, ADGM'deki ödeme hizmetlerini düzenler. Para Hizmetleri Sağlama (PMS) rejimi, FSMR'de ve FSRA'nın Kural Kitabında belirtilmiştir. Rejim, gelişen teknolojiler ve yeni iş modellerinin ve fon transferi yöntemlerinin ortaya çıkmasıyla güncel hale getirmek için 2020'de revize edildi. "Para Havalesi" ve "Ödeme Hizmetleri" faaliyetlerinin yeni belirtilen faaliyetleri, düzenlenen faaliyetin kapsamını genişletmektedir (ödeme hesapları sağlama faaliyetleri ve depolanan değerin ihracı dâhil).

FSRA ayrıca 2019 yılında, farklı sistemlerin güvenli bir şekilde bağlantı kurmasını ve verileri paylaşmasını sağlamak ve " açık bankacılık"

BAE Dubai’de Yatırım/Varlık Yönetimi

  1. FinTech'in perakende yatırım piyasasında kullanımı nasıl düzenlenir?

Perakende yatırım ve servet yönetimi sektörü, uygunluk değerlendirmeleri, portföy dâhil olmak üzere otomatik yatırım yönetimi hizmetleri sağlamak için algoritmalar, yapay zekâ ve veri analitiği kullanan "robo-danışmanlar" olarak bilinen dijital yatırım yöneticilerinin yönetimi altındaki varlıklarda istikrarlı bir artış gördü. Modelleme ve hesabın yeniden dengelenmesi. Robo-danışman sağlayıcıları, bankalar ve finans kurumları için kilit kolaylaştırıcılar olarak ortaya çıkıyor. Bu yenilikçi teknolojiler, varlık yöneticilerine müşterilere özel yatırım yönetimi hizmetleri sağlamanın uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir yolunu sunar.

BAE Dubai sakinlerinin çevik ve basitleştirilmiş yatırım seçenekleri talebine yanıt olarak BAE Dubai'de Sarwa, baraka, Investra ve Finerd gibi varlık danışmanlığı girişimleri gelişiyor.

Genel olarak robo-danışmanlık, başka herhangi bir ortam aracılığıyla sağlanan yatırım danışmanlığıyla aynı şekilde düzenlenir ve BAE Dubai, DIFC veya ADGM'de kendi ayrı düzenleyici rejimi yoktur.

BAE Dubai

BAE Dubai Merkez Bankası, BAE Dubai'deki dijital yatırım yönetimi faaliyetleri hakkında herhangi bir özel kılavuz yayınlamamıştır. BAE Dubai'de faaliyet gösteren bir dijital yatırım yöneticisinin iş modelinin bir parçası olarak herhangi bir düzenlemeye tabi faaliyet üstlendiği durumlarda, BAE Dubai Merkez Bankası/SCA'dan bir lisans ve uygun yetkilendirme gerekecektir.

DIFC

DFSA, DIFC'deki dijital yatırım yönetimi faaliyetleri hakkında herhangi bir özel kılavuz yayınlamamıştır. DIFC'de faaliyet gösteren bir dijital yatırım yöneticisi, iş modelinin bir parçası olarak herhangi bir düzenlemeye tabi faaliyeti üstleniyorsa (yatırım danışmanlığı, yatırım anlaşmaları düzenleme veya varlık yönetimi gibi), DFSA'dan bir lisans ve uygun yetki gerektirecektir.

ADGM

FRSA, ADGM'de veya ADGM'den faaliyet gösteren robo-danışmanlar için gerekli düzenleyici izinleri belirleyen, 2019 yılında ADGM'de Dijital Yatırım Yönetimi ("Robo-danışmanlık") Faaliyetlerinin Yetkilendirilmesine İlişkin Kılavuz yayınladı.

ADGM'de faaliyet gösteren bir dijital yatırım yöneticisinin iş modelinin bir parçası olarak düzenlenmiş herhangi bir faaliyeti üstlenmesi durumunda (yatırım danışmanlığı, yatırım anlaşmaları düzenleme veya varlık yönetimi gibi), bir lisans ve FSRA'dan uygun finansal hizmetler izni ve işi, FSMR kapsamında geçerli kurallara uygun olarak yürütülmelidir.

Yalnızca teknoloji sağlayıcı olarak faaliyet gösteren firmalar robo-danışman olarak kabul edilmez ve bu nedenle ADGM Tech Start-up Lisansı almaya hak kazanırlar.

  1. FinTech'in toptan menkul kıymetler piyasalarında kullanımı nasıl düzenlenir?

BAE Dubai (karada)

SCA, SCA tarafından düzenlenen bir "menkul kıymet" türü olarak kabul edilen kripto varlıklarla ilgili olarak düzenlenmiş bir "Finansal Faaliyet" yürüten FinTech kuruluşlarını düzenler (SCA Yönetim Kurulu'nun Kripto Varlık Faaliyetleri Yönetmeliğine ilişkin 2020 No.23 Kararı, Kripto Varlık Faaliyetleri Yönetmeliği (Kripto Varlık Düzenlemeleri Kılavuzuna ilişkin 2021 tarihli 11 No'lu İdari Karar) için bir Açıklayıcı Kılavuz ile desteklenmektedir. Bu tür durumlarda, kripto varlıklar, SCA Yönetim Kurulu'nun 2020 tarihli 23 sayılı Kararı hükümlerine ek olarak, söz konusu Menkul Kıymet için geçerli olan geçerli SCA düzenlemelerine tabi bir Menkul Kıymet olarak ele alınacaktır. Belirli durumlarda, kripto varlıklar için sınırlı düzenleyici gereklilikler geçerli olacaktır. Menkul kıymet sayılmaz. Bu, SCA'nın yaklaşımındaki bir değişikliği temsil eder,

BAE Dubai'deki toptan menkul kıymetler piyasasında başka faaliyetler yürüten FinTech kuruluşları için geçerli özel bir rejim yoktur. Bir FinTech kuruluşu tarafından yürütülen bir faaliyetin (BAE Dubai finansal piyasalarını, komisyoncuları, BAE Dubai'de listelenen kuruluşları, yatırım fonlarını düzenleyen) SCA'nın veya satılan, sunulan, sunulan yabancı finansal ürünleri ve yatırımları düzenleyen BAE Dubai Merkez Bankası'nın düzenleyici rejimi kapsamına girdiği durumlarda BAE Dubai'de satış için veya satış için yetkilendirilmiş), lisans gerekliliklerine ve geçerli düzenleyici rejime tabi olacaklardır. "Lisanslı finansal faaliyetlerin" yürütülmesi, BAE Dubai Bankacılık Kanunu (Merkez Bankası ve Finansal Kurumlar ve Faaliyetlerin Organizasyonuna İlişkin 2018 tarihli 14 sayılı Federal Kanun Hükmünde Kararname) uyarınca bir muafiyet uygulanmadığı sürece BAE Dubai Merkez Bankası'ndan lisans alınmasını gerektirir. Finansal ürünlerin BAE Dubai'deki yatırımcılara tanıtımı, bir muafiyet uygulanmadığı sürece, SCA Başkanının Promosyon Yönetmeliği (3/RM) ve Giriş (PIR'ler). FinTech kuruluşları için özel olarak mevcut muafiyet yoktur.

DIFC

Şu anda DIFC'de toptan satış piyasasında faaliyet gösteren FinTech kuruluşlarına uygulanabilecek özel bir rejim yoktur. Genel bir muafiyet uygulanmadığı sürece, FinTech alanındaki DIFC Düzenleme Yasası 2004 kapsamında bir mali hizmet olarak kabul edilen faaliyetler, DFSA lisans gerekliliklerine ve DIFC Düzenleme Yasası 2004 ve DFSA Kural Kitabı'nın düzenlemesine tabi olacaktır.

2004 tarihli DIFC Düzenleme Yasası uyarınca, DFSA'dan bir lisans olmadan DIFC'de veya DIFC'den öngörülen bir "mali hizmetin" yürütülmesine ilişkin genel bir yasak vardır. Ayrıca, DFSA Kural Kitabında belirtilen durumlar dışında, DFSA'dan bir lisans olmadan DIFC'de veya DIFC'den bir "mali özendirme" yapma yasağı vardır. DFSA, Mart 2021'de yapılan bir istişarenin ardından, kripto varlıklar veya DLT veya benzer teknolojiyi kullanan belirteçler dâhil olmak üzere DIFC'de "güvenlik belirteçlerini" (onları takas eden ve/veya takas eden platformlarla birlikte) düzenlemeyi planlıyor. DFSA tarafından düzenlenen bir "yatırım" türü ile aynı veya yeterince benzer, DFSA'nın mevcut rejimi kapsamında düzenlenecektir.

ADGM

FSRA, Mali Hizmetler ve Piyasalar Düzenlemeleri 2015 (FSMR) ve FSRA'nın ilgili Kural Kitaplarına uygun olarak ADGM içinde veya ADGM'den yürütülen "sanal varlıklar" ile ilgili belirli faaliyetleri düzenler. 2021'in başlarındaki yaklaşım değişikliğinin ardından, sanal varlıklar artık ayrı bir faaliyet kategorisi olarak düzenlenmemektedir ve sanal varlıklarla ilgili belirli faaliyetler, mevcut faaliyet kategorileri (saklama sağlamak, çok taraflı bir ticaret tesisini işletmek, yatırımlarla uğraşmak gibi) içinde düzenlenmektedir. , ve benzeri).

FSRS ayrıca, ADGM'de Dijital Menkul Kıymet Faaliyetlerinin Düzenlenmesi hakkında ADGM'de Teklifler, listelemeler ve borsalar dâhil piyasa altyapısı ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere Sanal Varlık Faaliyetlerinin Düzenlenmesi hakkında bir kılavuz yayınladı. Finansal Hizmetler ve Piyasalar Düzenlemeleri 2015 kapsamında yayınlanan kılavuz, kripto varlık düzenleme rejimini ve FSRA'nın İlk Madeni Para/Token Arzları ve Kripto Varlıklarına İlişkin Kılavuzunu tamamlar.

Sanal varlıkların bir ICO'da para toplama yöntemi olarak satışa sunulacağı ve sanal varlıkların FSRA tarafından düzenlenen bir "menkul kıymet" özelliklerini sergilemek için FSRA tarafından değerlendirildiği durumlarda ("dijital menkul kıymetler" olarak anılır) , ICO FSMR kapsamında düzenlenecektir. Bir ICO'nun FSMR kapsamında düzenlenip düzenlenemeyeceği, FSRA tarafından duruma göre değerlendirilecektir.

ADGM'de toptan menkul kıymetler piyasasında başka faaliyetler yürüten FinTech kuruluşları için geçerli özel bir rejim yoktur. Bir FinTech kuruluşu tarafından yürütülen bir faaliyetin FSRA'nın düzenleme rejimi kapsamına girmesi durumunda, bunlar lisans gerekliliklerine ve geçerli düzenleyici rejime tabi olacaktır.

BAE Dubai’de Sigorta Teknolojisi

  1. FinTech'in sigortacılık sektöründe kullanımı nasıl düzenleniyor?

Aqeed, Souqalmal, Demoncrance ve Compareit4me gibi yeni giren şirketler BAE Dubai'de gelişen bir InsurTech pazarı oluştururken, InsurTech BAE Dubai'de diğer FinTech pazarlarına girenlere kıyasla yavaş büyüyen bir şirket olarak algılandı.

BAE Dubai (karada)

BAE Dubai'de karada çalışmak üzere ruhsatlandırılmış sigorta şirketlerinin, komisyoncuların ve sigorta uzmanlarının elektronik faaliyetleri ve sigorta poliçelerinin pazarlanması, Elektronik Sigorta Düzenlemeleri 2020 (Sigorta Kurumu Yönetim Kurulu Kararı No.18, 2020) tarafından düzenlenmektedir. , eski BAE Dubai Sigorta Kurumu tarafından yayınlandı. Sigorta faaliyetlerinin lisanslanması ve denetimi, 2021 yılında Sigortanın tüm yetkilerinin BAE Dubai Merkez Bankasına devredilmesinin ardından artık BAE Dubai Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmektedir (2021 Sayılı Federal Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Hükümlerini Değiştiren 2 Sayılı Federal Kanun). .14 ​​/ 2018).

Elektronik Sigorta Düzenlemeleri kapsamında, lisanslı sigorta şirketleri, brokerler ve aktüerler ve eksperler gibi diğer firmaların elektronik veya çevrimiçi sigorta işlemlerini yürütmek için BAE Dubai Merkez Bankası'ndan ön onay alması gerekir. BAE Dubai Merkez Bankası, BAE Dubai'de lisanssız sigorta işlemleri yürüten herhangi bir web sitesini engelleme yetkisi de dâhil olmak üzere geniş denetleme ve uygulama yetkilerine sahiptir.

DIFC

DFSA, DIFC'deki sigorta faaliyetlerini düzenler. Şu anda DIFC'de elektronik sigorta faaliyetleri yürüten FinTech kuruluşları için geçerli özel bir rejim yoktur. Genel bir muafiyet uygulanmadığı sürece, DIFC Düzenleme Yasası 2004 kapsamında bir mali hizmet olarak kabul edilen InsurTech faaliyetleri, DFSA lisans gerekliliklerine ve DIFC Düzenleme Yasası 2004 düzenlemesine ve DFSA Kural Kitabı'na tabi olacaktır.

ADGM

FSRA, ADGM'deki sigorta faaliyetlerini düzenler. ADGM'de elektronik sigortacılık faaliyetleri yürüten FinTech kuruluşları için geçerli özel bir rejim yoktur. Genel bir muafiyet uygulanmadığı sürece, FSMR kapsamında bir finansal hizmet teşkil ettiği düşünülen InsurTech faaliyetleri, FSRA lisans gerekliliklerine ve FSMR düzenlemesine ve FSRA Kural Kitabı'na tabi olacaktır.

BAE Dubai’de Kripto Varlıklar

  1. Kripto varlıkların yasal durumu nedir?

BAE Dubai (karada)

BAE Dubai'de, SCA ve Merkez Bankası tarafından 2020'de yayınlanan yönetmelikler, kripto varlıklarını tanıyor ve ilk kez BAE Dubai'deki kripto varlıklarla ilgili finansal faaliyetler hakkında düzenleyici netlik sağlıyor. Merkez Bankası, BAE Dubai'de kripto varlıkları veya sanal varlıkları yasal ödeme aracı olarak kabul etmedi.

BAE Dubai Merkez Bankası ve Suudi Merkez Bankası, Ocak 2019'da duyurulan ortak bir dijital para birimi ve sınır ötesi ödemeler girişimi için bir teklif üzerinde işbirliği yapıyor. Yakın tarihli bir ortak raporda, Aber Projesi: Ortak Dijital Para Birimi ve Dağıtılmış Defter Projesi nihai raporu, iki Merkez Bankası, dağıtılmış defter teknolojisinin, ödeme birimi olarak yeni, ikili basılmış bir dijital para biriminin kullanılması da dâhil olmak üzere iki ülke arasındaki sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırabileceğine karar verdi.

DIFC

Bugüne kadar, DIFC kripto varlıkları düzenlememiştir.

ADGM

FRSA, Orta Doğu bölgesinde kripto varlıkları düzenleyen ilk yargı yetkisiydi. ADGM'de FSRA, ADGM içinde veya ADGM'den gerçekleştirilen sanal varlık faaliyetlerini düzenler ve dijital menkul kıymetler hakkında kılavuz yayınlamıştır.

  1. Kripto varlıklar nasıl düzenlenir?

BAE Dubai (karada)

SCA, BAE Dubai'de karadaki kripto varlık faaliyetlerini düzenlemek için yeni bir çerçeve tanıttı. SCA Yönetim Kurulu'nun 2020 tarihli Kripto Varlık Faaliyetleri Yönetmeliğine ilişkin Kararı, tanıtım ve pazarlama, ihraç ve dağıtım, tavsiye, komisyonculuk, saklama ve muhafaza dâhil olmak üzere BAE Dubai'deki kripto varlıklarla ilgili olarak genel olarak SCA tarafından düzenlenen "Finansal Faaliyetler" için geçerlidir. Bir kripto varlığının SCA tarafından düzenlenen bir menkul kıymet olarak kabul edildiği durumlarda, ilgili olduğu şekilde ek SCA düzenlemeleri uygulanacaktır. Açıklama standartları, teknoloji yönetişimi ve güvenlik standartları dâhil olmak üzere yönetmeliklerde belirtilen kripto varlıklara özgü ek gereklilikler de vardır. SCA ayrıca, 12 No'lu İdari Kararda kripto varlık rejimi için açıklayıcı bir kılavuz yayınlamıştır.

Yeni rejim, daha önce yatırımcıları kripto varlıklarına yapılan yatırımların potansiyel olarak yüksek riskli doğasına karşı uyaran SCA'nın yaklaşımındaki bir değişikliği temsil ediyor gibi görünüyor.

Merkez Bankası tarafından 2020 yılında çıkarılan yeni Depolanan Değer İmkânları Yönetmeliği'ne açıkça tabi olan kripto varlıkları içeren depolanmış değer tesislerini (SVF) düzenlemektedir. Ödeme amacıyla kullanılan kripto varlıkları ve sanal varlıkları içerecek şekilde.

DIFC

Kripto varlıklar, 2021'de danıştığı DFSA tarafından önerilen yeni bir rejim kapsamında DIFC'de düzenlenecektir.

DFSA, Mart 2021'de yapılan bir istişarenin ardından, kripto varlıklar veya dağıtılmış defter teknolojisi veya benzer teknoloji kullanan belirteçler dâhil olmak üzere DIFC'de "güvenlik belirteçlerini" (onları takas eden ve/veya takas eden platformlarla birlikte) düzenlemeyi planlıyor. DFSA tarafından düzenlenen bir "Yatırım" türü ile aynı veya yeterince benzer olması, DFSA'nın mevcut rejimi kapsamında düzenlenecektir. Yeni rejim, Piyasalar Yasası ve DFSA'nın Kural Kitabında belirlenecek.

Ocak 2020'de DIFC ve DFSA, BAE Dubai Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi (C4IR BAE Dubai) (Dubai Gelecek Vakfı (DFF) ve Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) ortak girişimi) ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Fintech şirketlerinin blockchain teknolojisini kullanarak dijital varlıkların tokenizasyonunu geliştirmesi ve test etmesi için test ortamı. Mutabakat Zaptı'nın, blockchain teknolojisini kullanarak dijital varlıkları ve tokenleştirmeyi test etmek için BAE Dubai'de kontrollü bir düzenleyici forumu kolaylaştıracağı ve nihayetinde kripto varlıklarıyla ilgili düzenleyici sorunları ele almada DFSA'yı destekleyeceği bildiriliyor.

ADGM

ADGM, 2018'de çok taraflı ticaret tesisleri, komisyoncular, saklayıcılar, varlık yöneticileri ve diğer aracılar tarafından gerçekleştirilenler de dâhil olmak üzere ADGM içinde veya ADGM'den yürütülen sanal varlık faaliyetlerini düzenlemek için bir çerçeve başlatan Orta Doğu bölgesindeki ilk yargı yetkisiydi. FRSA, 2020'de kripto varlık rejimini revize etti ve artık kripto varlıklar yerine "sanal varlıklar" terimini kullanıyor ve sanal varlıklarla ilgili belirli faaliyetleri, ayrı bir faaliyet kategorisi olarak düzenlenen sanal varlıklarla ilgili faaliyetler yerine mevcut düzenlenmiş faaliyet kategorileri içinde düzenliyor. .

Rejim, Finansal Hizmetler ve Piyasalar Düzenlemeleri 2015 ve FSRA'nın Kural Kitabında belirtilmiştir. FSRA ayrıca rejim hakkında kılavuz yayınladı.

FRSA aynı zamanda bölgede dijital menkul kıymetler konusunda rehberlik getiren ilk düzenleyici oldu. ADGM'deki Dijital Menkul Kıymetler Faaliyetine Yönelik Kılavuz, FSRA'nın, teklifler, listelemeler ve borsalar dâhil piyasa altyapısı dâhil olmak üzere hem birincil hem de ikincil piyasalar için ADGM'de dijital menkul kıymetlerin düzenlenmesine yönelik yaklaşımını ortaya koymaktadır.

  1. Kripto varlık faaliyetleriyle ilgili olarak kara paranın aklanmasına karşı özel önlemler getirildi mi?

BAE Dubai, ADGM ve DIFC'deki düzenleyiciler, şeffaf olmayan, sınır ötesi ticaret platformlarında anonim fon transferleriyle ilişkili mali suç risklerini ele almak ve kripto varlıklar için sağlam bir düzenleyici çerçeve geliştirmek için kapsamlı bir kara para aklama rejiminin gerekli olduğunu kabul ediyor. DIFC ve ADGM de dâhil olmak üzere tüm Emirliklerde federal kara para aklama ve terörün finansmanını önleme yasaları geçerlidir. ADGM ve DIFC ayrıca serbest bölgeler için geçerli olan kara para aklamayı önleme rejimlerine sahiptir.

BAE Dubai (karada)

Kara Para Aklamanın Önlenmesi ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadeleye ilişkin 2018 tarihli Federal Yasa No.20 ve 2019 tarihli BAE Dubai Kabine Kararı No. 2018 tarihli Federal Yasa No.20.

SCA Yönetim Kurulu'nun Kripto Varlık Faaliyetlerine İlişkin 23 No'lu 2020 Kararı, belirli kara para aklamayı önleme gereklilikleri içerir; örneğin, bir Kripto Bağış Toplama Platformunun işletmecisi, yatırım yapmak isteyen kişilere kara para aklama ve terörün finansmanı suçlarına karşı uygulanabilir tüm kontrolleri uygulamalıdır.

BM yaptırım listesi ve Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan BAE Dubai/yerel terörist listeleri kapsamında listelenenlerle başa çıkma prosedürlerine ilişkin 2019 tarihli BAE Dubai Kabine Kararı 20'de belirtilen yaptırım rejimi, kripto para birimi faaliyetleri için de geçerlidir.

DIFC

DFSA, DIFC'de veya DIFC'den mali hizmet sağlama lisansı olanların, DFSA Kural Kitabı'nın Kara Para Aklamayı Önleme, Terör Finansmanı ve Yaptırımlar Modülü'ne ve 2004 DIFC Düzenleme Yasası'na uymasını şart koşar.

DFSA, Menkul Kıymet Jetonlarının Düzenlenmesine ilişkin 2020 tarihli 138 No'lu İstişare Belgesinde, menkul kıymet jetonlarıyla ilişkili riskleri ve bu riskleri hafifletmek için alınan önlemleri kaydetti. DFSA, düzenlemelerinin kara para aklamanın önlenmesine, güvenlik belirteçlerinin ve ilgili hizmet sağlayıcıların üzerinde bulunduğu tesisin işletmecisi tarafından kabul edilebilecek önlemlere ve prosedürlere odaklanma ihtiyacını kabul eder.

ADGM

FSRA'nın sanal varlık rejimi kapsamında düzenlenen sanal varlıklarla ilgili faaliyetleri yürütme yetkisine sahip kişiler, ADGM Kara Para Aklamanın Önlenmesi ve Yaptırımlar Kuralları ve Kılavuzuna, Federal kara para aklamanın ve terörün finansmanının önlenmesi yasalarına ve BAE Dubai'de geçerli olan yaptırım rejimine şu şekilde uymalıdır: yanı sıra kara para aklamanın önlenmesine ilişkin uluslararası en iyi uygulamalar (FATF Tavsiyeleri dâhil). Yetkili kişiler, kara paranın aklanmasının önlenmesi rejiminin uygulanmasından ve yetkili kişinin uyumunun gözetiminden sorumlu olacak bir Kara Para Aklamayı Raporlama Görevlisi atamalıdır.

BAE Dubai’de Dağıtılmış Defter Teknolojisi Çözümleri

  1. Finansal hizmetler sektöründe blockchain kullanımı nasıl düzenlenir?

BAE Dubai, blockchain de dâhil olmak üzere dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) uygulamasında bölgesel bir lider olarak ortaya çıkıyor. BAE Dubai Hükümeti'nin 2018'de başlatılan Blockchain Stratejisi 2021, Dubai Blockchain Stratejisi ile birlikte çeşitli sektörlerde DLT uygulamasını teşvik ediyor.

Emirlik Blockchain Stratejisi 2021, 2021'in sonuna kadar hükümet işlemlerinin yüzde 50'sini blockchain platformuna dönüştürmeyi hedefliyor. Dubai, hem Dubai Blockchain Stratejisi aracılığıyla hem de Global Blockchain Konseyi. Bu stratejiler, hükümetin etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır. DLT kullanımına yönelik bu yukarıdan aşağıya yaklaşım, FinTech sektöründe inovasyonu kolaylaştırıyor.

Finans sektöründe, kripto varlıkların ticaretinde DLT kullanımı BAE Dubai'de SCA ve ADGM'de FSRA tarafından düzenlenmektedir. 

DLT kullanımına ilişkin diğer örnekler arasında, BAE Dubai'deki büyük bir banka olan Emirates NBD'nin 2017'de orijinalliği güçlendirmek ve olası dolandırıcılığı en aza indirmek için verilen çeklere blok zincirini bütünleşmiş eden "çek zinciri"ni başlatması yer alıyor.

Smart Dubai, IBM ile işbirliği içinde, BAE Dubai'de devlet tarafından onaylanan ilk hizmet olarak blockchain platformu olan Dubai Blockchain Platform 2018'i başlattı. Çoğu Dubai Hükümeti kuruluşu için ödeme ağ geçidi olan Smart Dubai'nin DubaiPay'i, Dubai Blockchain Platformunu kullanıyor.

BAE Dubai’de Finansal Hizmetler Altyapısı

  1. FinTech işletmelerinin ne tür finansal hizmetler altyapısıyla ilgili faaliyetleri düzenlenmektedir?

Son yıllarda FinTech işletmeleri, BAE Dubai'deki geleneksel bankalara ve finansal kurumlara finansal altyapı sağlayıcıları olarak ortaya çıktı ve finansal kurumlarda tutulan fonların yönetilmesine yardımcı olacak hizmetler sağlayarak bilgiye erişmek, bunları işlemek ve aktarmak için teknolojiyi kullanıyor.

FinTech işletmeleri ile geleneksel bankalar ve finans kurumu arasındaki işbirliği, bankaların ve finans kurumlarının müşterilerine dijital finansal çözümler sunmasını ve örneğin ödeme hizmetlerini bir FinTech ödeme hizmeti sağlayıcısına devrederek veya FinTech altyapısını beyaz etiketlemek için API platformlarını kullanarak işlevselliğini geliştirmesini sağlayabilir. .

Dijital bankacılık, BAE Dubai'deki normal bankacılık faaliyetleriyle büyük ölçüde aynı şekilde düzenlenir. Bu nedenle, finansal hizmetler altyapısı geniş ölçüde BAE Dubai'de BAE Dubai Merkez Bankası, ADGM'de FSRA ve DIFC'de DFSA tarafından düzenlenir. Yönetmelik, kuruluşa ve üstlenilen altyapı faaliyetinin türüne bağlıdır.

ADGM'de, diğer finansal kuruluşlarla iş birliği içinde çalışan FinTech firmaları, 2021'de uygulamaya konulan yeni bir düzenleyici çerçeve kapsamında "üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar" olarak düzenlenir.

BAE Dubai merkezli, denetime tabi tüm FinTech'ler, BAE Dubai'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele yasalarına, siber güvenlik uyum standartlarına ve veri koruma düzenlemelerine sıkı bir şekilde uyduğunu göstermelidir. 

Mevzuata uygunluk

  1. FinTech işletmelerinin karşılaştığı temel yasal uyum sorunları nelerdir?

Finansal hizmetler politikaları ve mevzuatı, BAE Dubai'deki FinTech ekosisteminin ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmektedir.

Pek çok FinTech faaliyeti, BAE Dubai, DIFC ve ADGM'deki mevcut rejimler kapsamında düzenlenir; bu rejimler ya FinTech'in birçok yönünü barındıracak kadar esnektir ya da belirli FinTech faaliyet türleri için yeni kurallarla modernize edilmiştir. Diğer FinTech faaliyetleri, geleneksel finansal hizmetler düzenlemesinin kapsamı dışında kalmaktadır. FinTech sektörü faaliyetlerinin daha fazla düzenlenmesine yönelik küresel eğilime paralel olarak, BAE Dubai'deki FinTech işletmeleri, düzenleyici gerekliliklere artan şekilde maruz kalma ve ayrıca uyumsuzluk nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıyadır.

Bir FinTech işletmesinin karşılaştığı yasal uyumluluk sorunlarının niteliği, üstlendiği faaliyetlere ve işlerini BAE Dubai'de mi, ADGM'de mi yoksa DIFC'de mi yürüttüğüne bağlıdır.

FinTech kuruluşları aşağıdaki temel yasal uyumluluk konularını dikkate almalıdır:

  1. Geleneksel finansal hizmet firmaları ve FinTech firmaları ortaklıklara veya diğer düzenlemelere girdiklerinde, dikkate almaları gereken temel yasal, düzenleyici ve pratik konular nelerdir?

FinTech firmalarının geleneksel bankalar, finansal kurumlar ve finansal hizmet firmaları ile işbirliği anlaşmalarına girmesi giderek daha yaygın hale geliyor. Bu düzenlemeler, ortaklıklar, satın almalar, ortak girişimler ve/veya dış kaynak kullanımı veya lisanslama tarzı düzenlemeler gibi bir dizi farklı biçimde olabilir. Genel olarak, bu tür düzenlemelerin düzenlenmesi, firmanın bir FinTech kuruluşu veya benzer geleneksel hizmetler sağlayan başka bir kuruluş olmasına bakılmaksızın aynı kalır. Benzer şekilde, kilit yasal, düzenleyici ve pratik konular, firmanın bir FinTech kuruluşu veya benzer geleneksel hizmetler sağlayan başka bir kuruluş olması fark etmeksizin büyük ölçüde aynı olacaktır.

Genel olarak, tarafların dikkate alması gereken temel yasal, düzenleyici ve pratik konular şunlardır:

Bu konulara verilecek önem, düzenlemenin ve faaliyetlerin niteliğine bağlı olacaktır ve her bir vaka bazında değerlendirilmesi gerekecektir.

BAE Dubai'de e-cüzdanlar, mobil ödemeler ve gerçek zamanlı transferler şeklinde açık bankacılığın kullanılmaya başlanmasının ardından bankacılık ve yatırım bilgilerinin paylaşılması daha kolay hale geldi. Bu, bilgi hizmeti sağlayıcılarını bankalar ve diğer geleneksel finansal hizmet sağlayıcılarla ortaklıklar ve benzer düzenlemeler yapmaya teşvik etmeye devam etmelidir.

  1. Yetki alanınızda hizmet sağlamayı amaçlayan yabancı FinTech kuruluşları, yerli FinTech işletmelerinden farklı düzenleyici engellerle karşılaşıyor mu?

BAE Dubai, DIFC veya ADGM'deki yabancı FinTech işletmeleri tarafından sağlanan finansal ürün veya hizmetlerin, finansal ürün veya hizmetlerin sağlanmasını düzenleyen mevcut rejimin kapsamına girmesi durumunda, bu durumda olduğu gibi ilgili düzenleyici rejim uygulanacaktır.

Politika açısından BAE Dubai Hükümeti'nin amacı, yabancı FinTech firmalarını BAE Dubai, ADGM veya DIFC'de faaliyet üsleri kurmaya ve yerel olarak düzenlemeye girmeye güçlü bir şekilde teşvik etmektir. Yabancı FinTech firmaları, düzenlemeye tabi tutulmadan ve/veya operasyonlarını BAE Dubai'ye taşımadan maddi çekiş elde etmeyi pratikte zorlayıcı bulabilir.

  1. FinTech yeniliklerini ve buluşlarını korumak için yargı alanınızda hangi adımlar atılabilir?

BAE Dubai (Karada)

BAE Dubai'de fikri mülkiyet hukuku gelişmeye devam ediyor. Aşağıdakiler de dâhil olmak üzere belirli FinTech yenilik ve buluş türleri korunabilir:

DIFC

DIFC Fikri Mülkiyet Yasası (DIFC Yasası No. 4 of 2019), DIFC'de fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve uygulanmasını düzenler. Rejimi güçlendirmek için Temmuz 2021'de yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. DIFC rejimi, Federal fikri mülkiyet yasalarını tamamlar. Patentler, telif hakkı ve ticari markalar gibi BAE Dubai'de karadaki tescillerle korunan fikri mülkiyet hakları DIFC'de geçerli ve uygulanabilir olarak kabul edilir. Bu hakların sahipleri, DIFC'de haklarını korumak ve uygulamak için harekete geçebilir. DIFC'de fikri mülkiyet kayıtları yoktur ve bu nedenle IP hakları doğrudan DIFC'de kaydedilemez. Bir Fikri Mülkiyet Komiseri, yeni rejimin işleyişini denetleyecek ve fikri mülkiyet hakları ihlallerine yönelik cezaları uygulayacaktır.

ADGM

ADGM'de bağımsız fikri mülkiyet düzenlemeleri yoktur. ADGM'de fikri mülkiyet kayıtları yoktur ve bu nedenle IP hakları doğrudan ADGM'de kaydedilemez.

Patentler, telif hakları ve ticari markalar gibi BAE Dubai'de karadaki kayıtlarla korunan fikri mülkiyet hakları, ADGM'de geçerli ve uygulanabil

#orta-doguda-fintech #dubai kurumsal banka hesabi

Talep Formu Gönder

Hizmet taleplerinizi iletmek için formu doldurun. Talep Formunu Gönder

Hemen Arayın

Bilgi ve Fiyat için bizleri hemen arayın. Hemen Arayın

© 2024 World Company Setup & Corporate Services