Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
Y
urtdışında bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse, şanslısın! Bunu yapmak için harika bir zaman çünkü dünyanın farklı ülkelerinde pek çok fırsat mevcut. Bu kılavuzda, yurtdışında bir iş kurma sürecinde size yol göstereceğiz. Bir ülke seçmekten iş yapınızı kurmaya kadar her şeyi tartışacağız. Yani, ister küreselleşmeyi düşünmeye yeni başlıyor olun ister dalmaya hazır olun, bu kılavuzda ihtiyacınız olan her şey var!
Unutmayın, tüm ülkeler aynı fırsatları ve faydaları sunmaz. Hamlenizi yapmadan önce, ne bekleyeceğinizi bilmek için araştırma yapın. Yurt dışında şirket açmak artık birçok girişimcinin hedefleri arasında. Peki, yurt dışında şirket açmadan önce nelere dikkat edilmeli?
Singapur gibi bazı ülkeler, gurbetçilerin yeni bir iş kurmasını çok kolaylaştırıyor. Diğerleri yapmaz. Taşınmadan veya kendi şirketinize sahip olma olasılıkları konusunda heyecanlanmadan önce yerel yasaları araştırın.
Uzatılmış vizeli bir ülkede yaşamayı planlıyorsanız, başvurduğunuz vizenin istihdam ve işletme sahipliği açısından neler sağladığını bilin. Bazı vizelerde, herhangi bir iş türüne başlayamayacağınızı veya yatırım yapamayacağınızı belirten kısıtlamalar vardır. Diğerleri, bir işletmenin yalnızca belirli bir yüzdesine sahip olmanıza izin verir . Bazı vizelerin hiçbir kısıtlaması yoktur. Size en fazla esnekliği sağlayacak ve ihtiyacınız olan seçenekleri sağlayacak vizeye başvurun.
Taşınmadan önce bu araştırmayı yapın. Vize başvurusunda bulunmadan önce ayrıntıları öğrenerek, kendinizi yolda istenmeyen sürprizlerle uğraşmaktan kurtaracaksınız.
Halihazırda taşındıysanız ve vizenizin bazı kısıtlamalar içerdiğini şimdi fark ediyorsanız, bunu düzeltmek için yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Ne yaparsanız yapın, her zaman yerel yasalara ve vizenizin getirdiği kısıtlamalara uyduğunuzdan emin olun.
Başka bir ülkede iş kurarken, bir ülkede yaşamanın ucuz olması nedeniyle orada iş yürütmenin de ucuz olacağını düşünmeyin. Bu, özellikle ürünleri ithal etmeyi veya ihraç etmeyi planlıyorsanız geçerlidir. Ürün üretmeyi, satın almayı veya satmayı planlıyorsanız, fiyatlarınızın tam olarak ne olacağını bilmek için ithalat ve ihracat maliyetlerini kategoriye göre araştırın.
Hangi maliyetlerin dahil olduğunu tam olarak bildiğiniz sürece ithalat ve ihracat karlı olabilir. Örneğin erkek takım elbise kabanları tasarlamayı ve üretmeyi düşünüyorsunuz diyelim. Toplam maliyetlerinizi öğrenmek için malzeme, ekipman, işçilik, gümrük vergisi, nakliye ve diğer ücretlerin maliyetini hesaplamanız gerekir.
İlk olarak, pamuk, naylon ve yün gibi kumaşları satın almanın veya ithal etmenin size ne kadara mal olacağını hesaplayın. İhtiyacınız olacak süslemeleri düşünün ve düğmeler ve fermuarlar gibi şeyler için ne kadar ödemeniz gerektiğini belirleyin. Ürünü üretmek için gerekli olan dikiş makineleri gibi makinelerin maliyetini düşünün. İğne, iplik gibi gerekli şeyleri hesaba katın ve işçilik maliyetini de eklemeyi unutmayın.
Ürünü üretmenin ne kadara mal olacağını öğrendikten sonra, onu satmanın size ne kadara mal olacağını belirleyin. Ürünlerinizi farklı bir ülkeye ihraç etmeyi düşünüyorsanız, gümrük oranlarını, gümrük vergilerini ve nakliye masraflarını araştırın. Ürününüzü bir ülkeden diğerine götürmek için ödemeniz gereken ek ücretler olabileceğini unutmayın.
Vergilendirme ve Raporlama Gereksinimlerini Anlayın
Her ülke vergilendirilebilir işletme gelirini farklı şekilde ele alır. Vergi oranlarınızın tam olarak ne olacağını ve raporlama gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenmek için araştırmanızı yapın. Vergilerin çalışanlarınız için nasıl işleyeceğini anlamak da önemlidir.
Araştırma yapmanın en iyi yolu, yerel bir küçük işletme muhasebecisi ile iletişime geçmektir. Aynı zaman World Company Setup ile uluslararası şirket kurma ve danışmanlk tecrübesinden yararlanabilirsiniz. Elbette, araştırmayı kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz, ancak yerel bir uzmanla çalışmak size bir ton zaman kazandıracak ve olası baş ağrılarından kurtulacaktır. Bu, özellikle İngilizce konuşulmayan bir ülkeye taşınıyorsanız geçerlidir.
İster kendi yabancı işinizi kurun, ister mevcut bir işinizi satın alın, temel iş temellerini gözden kaçırmayın. Yeni, heyecan verici bir ülkede olmak, iş zekanızı pencereden atabileceğiniz anlamına gelmez.
Bu, ülkeden bağımsız olarak bir iş planı oluşturmanız gerektiği anlamına gelir.
Tüm iş planları, şirketinizin bir tanımını, pazar araştırmasını ve sunduğunuz ürün veya hizmetlerin ayrıntılarını içermelidir. İşletmenizin nasıl yapılandırılacağını ve onu kimin yöneteceğini dahil edin. Öngörüler de dahil olmak üzere pazarlama ve satış stratejilerinizi tartışın ve finansman talebinizi ana hatlarıyla belirtin. Planınızın her bölümü, ithalat/ihracat maliyetleri ve vergiler gibi yukarıda tartışılan ayrıntıları dikkate almalıdır.
İşletmenizi hangi ülkede yürütmeyi planlıyor olursanız olun, iyi araştırılmış bir iş modeli oluşturmak sizi ciddi bir varlık gibi gösterecektir. Bir tane oluşturmak için zaman ayırın ve bu, işletmenizi başarıya giden yola sokmanın ilk adımı olacaktır.
Yerel düzenlemeleri anladığınızdan ve iş sahibi olmaya izin veren bir vizeye sahip olduğunuzdan emin olun. Kendi iş fikrinizi düşünemiyorsanız, bunun yerine mevcut bir işletmeyi satın almayı düşünün. Ürün satın almayı, satmayı veya üretmeyi planlıyorsanız, ithalat ve ihracat maliyetlerini araştırın. Vergi yasalarını ve raporlama gerekliliklerini anlayın ve temel iş temellerini göz önünde bulundurun.
İngilizcenin birincil dil olmadığı bir ülkede iş yapmayı planlıyorsanız, dil engellerini aşmak için hazırlıklı olmanız gerekir. Bu, iki dilli personel kiralamak veya çevirilerde yardımcı olabilecek yerel bir şirketle ortaklık yapmak anlamına gelebilir.
Kültürel farklılıklar iş anlaşmalarını ve müzakereleri etkileyebilir. Araştırmanızı yapmak ve genişlemekte olduğunuz ülkenin iş kültürünü anlamak önemlidir. Bu, olası yanlış anlamaları veya kültürel gafları önlemenize yardımcı olacaktır.
Her ülkenin uymanız gereken kendi ticari düzenlemeleri vardır. Yeni bir ülkede iş yapmadan önce geçerli yasalara ve düzenlemelere aşina olduğunuzdan emin olun.
Her ülkedeki altyapı büyük ölçüde değişebilir. Buna ulaşım, telekomünikasyon ve enerji gibi şeyler dahildir. Genişlemekte olduğunuz ülkedeki altyapı durumunu ve bunun iş operasyonlarınızı nasıl etkileyebileceğini anladığınızdan emin olun.
İşinizi yurtdışında genişletmek, şirketinizi büyütmenin harika bir yolu olabilir. Sorunsuz ve başarılı bir genişleme sağlamak için bu dört faktörü aklınızda tuttuğunuzdan emin olun.
Bu kararı verirken akılda tutulması gereken birçok faktör vardır ve işletmeniz için doğru ülkeyi seçmek her zaman kolay değildir.
Dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri, her ülkedeki pazar potansiyelidir. Buna nüfus, GSYİH ve satın alma gücü gibi faktörler dahildir. Her ülkenin pazar potansiyeli hakkında araştırma yapmak, işletmeniz için doğru olanı seçmenize yardımcı olacaktır.
Günümüzün ekonomik ortamında başarılı olmak için pazarınızı anlamalısınız. Bu araştırmanın en önemli yönü, bir şirketin girişimcilik yolculuğunda karşılaşabilecekleri engellerin üstesinden gelirken başarılı olabilmesi için kişiliği ve arkasındaki eğilimleri anlamaktır - bu, düzgün yapılmadığı takdirde potansiyel olarak iflasa yol açabilir!
Örneğin :
Son olarak, işinizi büyütmek için bir ülke seçerken siyasi istikrarı göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz. İstikrarlı bir siyasi ortam, ticari büyümeye genellikle istikrarsız bir ortamdan daha elverişlidir.
Siyasi istikrarsızlık, işletmeler üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Siyasi ortam istikrarsız olduğunda o ülkede iş yapmak zor olabilir. Bunun nedeni, iş ortamının sürekli değişmesi ve bundan sonra ne olacağını tahmin etmenin zor olmasıdır.
Bu nedenlerden dolayı, işinizi büyütmek için bir ülke seçerken siyasi istikrarı göz önünde bulundurmanız önemlidir. İstikrarlı bir siyasi ortam, ticari büyümeye genellikle istikrarsız bir ortamdan daha elverişlidir.
Bir işletmeyi yeni, yabancı kıyılara genişletirken, gerekli yasal ve mali evrakların düzenli olmasını sağlamak gibi pratikten, daha soyut olana (anlamak ve uyum sağlamak gibi) kadar dikkate alınması gereken çok sayıda şey vardır. yeni pazarınızın gelenekleri. Göz korkutucu olsa da, doğru şekilde yapılırsa, dış pazarda büyümek herhangi bir işletme için son derece kazançlı bir hareket olabilir.
Aşağıdaki gibi soruların yanıtlarına hazır olmalısınız:
Yurtdışında bir iş yürütürken, karşılaşabileceğiniz finansal zorlukların farkında olmanız önemlidir. Mali durumunuzu yönetirken akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır.
Yurtdışında bir iş yürütürken mali durumunuzu yönetirken yapılacak ilk şeylerden biri, döviz durumunu sıkı bir şekilde kontrol etmektir. Yerel para biriminizi yerel para birimine nasıl çevireceğinizi bilmeniz gerekecek ve ayrıca geçerli olabilecek ücret veya harçların farkında olmalısınız. Döviz hakkında iyi bir anlayışa sahip olduğunuzda, bir bütçe oluşturabilirsiniz.
Bütçe oluştururken, gelir ve giderleriniz konusunda gerçekçi olmanız önemlidir. Tüm işletme giderlerinizi ve kişisel yaşam giderlerinizi eklediğinizden emin olun.
Bir bütçeniz olduğunda, mümkün olduğunca ona sadık kalın. Yurt dışındayken fazla harcama yapmak cazip gelebilir, ancak mali durumunuzu kontrol altında tutmak istiyorsanız bütçenize bağlı kalmanız önemlidir.
Son olarak, yurtdışında bir iş yürütürken harcamalarınıza dikkat edin. Genellikle maliyetleri düşürmenin birçok yolu vardır, bu nedenle tüm seçeneklerinizi keşfetmek için zaman ayırmaya değer.
İş giderlerinizi azaltmanın yollarını bulabilirseniz, yabancı bir ülkede iş yürütürken mali durumunuzu yönetmek için çok daha iyi bir konumda olacaksınız. Bu ipuçlarını takip ederek mali durumunuzu kontrol altında tutabilir ve yurtdışında başarılı bir iş yürütebilirsiniz!
Şirket faaliyetlerinize yeni bir pazarda başlamak bunaltıcı olabilir. Ancak, işletmenizin başarılı olması için yerel bir uzmanla sözleşme yapmak şarttır.
İşinizi yurtdışında büyütmeyi düşünüyorsanız, iş planınızı hazırlarken dikkate almanız gereken birkaç şey vardır. Yeni başlayanlar için, genişlemek istediğiniz ülke veya bölgedeki yeni pazar değişkenlerini araştırmanız gerekecek. Bu, yerel iş kültürünü ve geleneklerini anlamaktan potansiyel iş ortaklarını ve müşterileri belirlemeye kadar her şeyi içerir.
Ayrıca, yabancı bir ülkede iş yapmanın getirdiği artan maliyetleri hesaba katarak işletmeniz için ayrıntılı bir finansal projeksiyon oluşturmanız gerekecektir. Ancak ödevinizi yapar ve sağlam bir iş planı hazırlarsanız, işletmenizin yeni bir denizaşırı pazarda başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur.
Nitelikli çalışanlardan oluşan bir ekip oluşturmanız gerekir. İş ahlakı ve zihniyetinin bir milletten diğerine farklılık gösterdiği ve çalışkan insan bulmanın çoğu zaman kolay bir görev olmadığı verilir.
İşinizi yurt dışına genişletirken, yerel kültüre ve iş geleneklerine aşina kalifiye çalışanlara sahip olmanız önemlidir. Bu, sorunsuz ve başarılı bir genişlemenin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
İşletmenizi yerel kültüre aşina olmayan çalışanlarla yürütmeye çalışırsanız sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, yerel müşterilerle veya tedarikçilerle iletişim kuramayabilirler, bu da iş operasyonlarını etkileyebilir.
Ek olarak, yerel kültüre aşina olmamak, işletmenizin itibarına zarar verebilecek kültürel yanlış anlamalara ve hatalara yol açabilir.
Bu nedenle, işinizi denizaşırı ülkelere genişletirken yerel kültür ve geleneklere aşina çalışanlara sahip olmanız önemlidir. Sorunsuz ve başarılı bir genişleme sağlamaya yardımcı olacaklar.
İşletmenizi yurtdışında pazarlamak göz korkutucu bir görev olabilir. Ülkeler arasındaki kültürel farklılıklar ve müşterileriniz çevrim içi zamanlarının çoğunu nerede geçiriyor gibi dikkate alınması gereken birçok şey var. Ancak biraz araştırma ve planlama ile iş hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak etkili bir pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.
Aslında, gelişmekte olan birçok pazarda fırsatlar var. Rakipleriniz çoğu zaman mesajlarını ilgili müşterilere nasıl ileteceklerini bilemezler, bu da yüksek nitelikli pazarlamacılara sahip işletmeler için bir fırsat sunar.
Hedef pazarınızı belirlemenin ilk adımlarından biri, sonraki soruları yanıtlamaktır:
Ürün veya hizmetinizle kime ulaşmaya çalışıyorsunuz? Kimi hedeflemek istediğinizi öğrendikten sonra onlara ulaşmanın en iyi yolunu araştırmaya başlayabilirsiniz. Dil engelleri ve kültürel normlar gibi şeyleri düşünün. Örneğin, bazı ülkelerde ürün veya hizmetlerinizi doğrudan tanıtmak kabalık olarak kabul edilebilir. Diğer durumlarda, daha ince bir yaklaşım gerekli olabilir.
Ardından, markanızı geliştirmeniz gerekir. Senin işini eşsiz yapan nedir? İnsanların şirketinizi nasıl algılamasını istiyorsunuz? Bu soruları yanıtlamak, pazarlama malzemelerinizde kullanabileceğiniz bir marka kimliği oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Hedef kitlenize iletmek istediğiniz net bir mesajınız olması da önemlidir. Ürününüzü veya hizmetinizi kullanmanın faydaları nelerdir? Rakipleriniz yerine neden sizi seçsinler?
Küçük ve gelişmekte olan işletmeler için küreselleşme, mevcut iş faaliyetlerini kesintiye uğratabilecek önemli bir girişimdir. Bu nedenle, CEO'lar ve iş liderlerinin bunun tam etkisini anlaması ve ödüllerin risklerden ağır basıp basmadığını belirlemesi çok önemlidir. Kuruluş genelindeki paydaşlar, küresel girişimin yanı sıra günlük faaliyetleri yürütmeye devam etmek için daha fazla sorumluluk üstlenmeye çağrılacak.
İşinizi yabancı bir ülkede kurarken, yerel pazarda bir uzmandan yardım aldığınızdan emin olun. Tarihte bazı büyük isimlerin operasyonlarını dış pazarlara genişletirken çok büyük hatalar yaptığını gördük.
Örneğin : Braniff Airlines, Meksika'da “çıplak uçmak” anlamına gelen bir terim kullanıyor! Şirket, İspanyolca konuşan tüketicileri yeni deri koltuklarının ve uçaklarının keyfini çıkarmaya davet ettiğini düşündü, ancak bunun yerine ve yanlış çeviri nedeniyle İspanyolca konuşanlar çıplak uçma daveti aldı.
Başka bir örnek, KFC'nin sloganının kasıtsız Çince tercümesi olan “Parmaklarınızı yiyin”!
Yurtdışında bir iş kurmadan önce, araştırmanızı yapmanız ve seçtiğiniz ülkenin şirketinize uygun olduğundan emin olmanız önemlidir. Yeni bir ülkede iş operasyonlarınızı nasıl kuracağınızın yanı sıra dikkate almanız gereken birçok yasal ve mali husus vardır. Yurtdışında iş yapmanın zorlukları yıldırıcı olabilir, ancak dikkatli bir planlama ve uygulama ile şirketiniz her pazarda başarılı olabilir.