Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
Ş
irketiniz zorunlu kayda tabiyse, bu makale katma değer vergisinin özünü daha iyi anlamanıza ve işletme vergilendirmesi için bazı pratik ipuçları edinmenize yardımcı olacaktır. Ancak, düşük cirolu küçük bir işletmeyseniz, gönüllü kaydı da düşünmeniz gerekir. Minimum ciro eşiğine ulaşmadan KDV kaydı için başvurmaya karar veren önemli sayıda girişim var.
Bu makalenin amacı, yalnızca KDV (VAT) kaydının artılarına ve eksilerine odaklanmaktır. Bir girişimci olarak kendinize şu soruyu sorduysanız: "KDV (VAT) kaydı yaptırmaya değer mi?" Bu blogu sonuna kadar okuyun ve kendinize aynı soruyu bir daha asla sormayın.
KDV (VAT) kaydı nedir ve nasıl çalışır?
KDV (VAT) kaydı, vergi dairesi kapsamında bir katma değer vergisi için kayıt işlemidir. Katma değer vergisi, mal ve hizmetlerin üretim ve satışlarının her aşamasında değerine eklenen dolaylı bir vergidir. Doğrudan KDV (VAT) kaydının avantajlarına geçmeden önce, kaydın isteğe bağlı ve zorunlu olabileceğini unutmayın. Genellikle şirket, yıllık vergilendirilebilir cirosu vergi düzenlemesinde belirtilen eşiği aşarsa kayıt yaptırmak zorundadır. KDV (VAT) eşiği ülkeden ülkeye değişir, ancak çoğu yargı alanında bu sayı 100.000 Euro'yu veya eşitini geçmez. Zorunlu kayıt kapsamına girmenin bir başka yolu da malları ithal etmek ve ihraç etmektir. Birleşik Krallık ve AB'deki KDV (VAT) kayıt kuralları sürekli yenilenmektedir.
Tescilden sonra şirket, katma değer vergisini mal ve hizmetlerinin maliyetine dahil etmekle yükümlüdür. Son tüketicinin ödediği fiyatı yükseltir.
Şirketiniz zorunlu kayda tabiyse, bu makale katma değer vergisinin özünü daha iyi anlamanıza ve işletme vergilendirmesi için bazı pratik ipuçları edinmenize yardımcı olacaktır. Ancak, düşük cirolu küçük bir işletmeyseniz, gönüllü kaydı da düşünmeniz gerekir. Minimum ciro eşiğine ulaşmadan KDV (VAT) kaydı için başvurmaya karar veren önemli sayıda girişim var. Ve bu nedenle.
KDV (VAT) Kaydının Avantajları ve Dezavantajları
Dünyadaki her şeyde olduğu gibi katma değer vergisinin tescili de hem olumlu hem de olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Misyonumuz, kaydın mümkün olduğunca güçlü ve zayıf yönlerini sağlamaktır. Aşağıda, KDV (VAT) kaydının nitelikli artılarını ve eksilerini bulabilirsiniz. Bunlardan bazıları sıradan görünebilir ve bazıları daha önce hiç düşünmediniz.
KDV (VAT) Kaydının Artıları
KDV (VAT) kaydı yaptırmanın birçok avantajı vardır:
- Şirket, diğer KDV (VAT) kaydı olan işletmeler tarafından satın alınan mal ve hizmetler üzerindeki KDV (VAT)'yi geri alma hakkına sahiptir. Satıcılar veya hizmet sağlayıcılar, işletmeniz için sipariş ettiğinizde genellikle KDV (VAT) alır. Şirketiniz aynı zamanda KDV (VAT)'ye kayıtlı olduğu için, bu alışverişlerde ödediğiniz tutarı satışlarınızdan kestiğiniz vergiden düşebilir veya geri alabilirsiniz. Girdi katma değer vergisini geri almak, şirketinizin genel vergi yükünü azaltır. Yalnızca iş amaçlı satın alımlar için çalıştığını unutmayın.
- KDV (VAT) kaydından önceki harcamalarda KDV (VAT)'yi geri alma imkanı. Örneğin, Birleşik Krallık'ta, kayıttan önce 4 yıla kadar satın aldığınız mallar ve 6 aya kadar aldığınız hizmetler için katma değer vergisini geri alabilirsiniz. Mallar, geri alma tarihinde kullanımda kalacaktır.
- KDV (VAT) kaydı olan karşı taraflar, şirketiniz tarafından alınan mal ve hizmetlere ilişkin KDV (VAT)'yi de geri alabilir. Bu, fiyatınızın katma değer vergisi bileşeninin bu tür müşterilere yük olmadığı anlamına gelir. Katma değer vergisine kayıtlı olmayan şirketler için fiyat rekabetçi olmaya devam ediyor.
- Şirketin daha saygın olmasını sağlar. KDV (VAT) için kayıtlı şirketler genellikle müşterinin gözünde daha önemli görünür. Bu, gönüllü kayıt durumunda bile ortaya çıkar, çünkü insanların doğasında bilinçsizce şirketin gelirini abartma eğilimi vardır.
- Yeni iş fırsatları, KDV (VAT) kaydının bir başka avantajıdır. Bazı işadamları KDV (VAT)'ye kayıtlı firmaları kayıtsız firmalara tercih ediyor. Düzenlenen faturalarda katma değer vergisi numarasının bulunmaması, genellikle potansiyel bir iş ortağını korkutabilir. Aksine, KDV (VAT) kaydı, karşı tarafların şirketinizin güvenilirliğine olan güvenini güçlendirir.
- Şirket bir KDV (VAT) numarası alır. Şirket bunu web sitesinde, faturalarda, mektuplarda, şirket profillerinde vb. Kullanabilir. İşletmeniz hakkında ek olumlu bir imaj verir.
- Kayıt tutmada titizlik. Katma değer vergisi kaydı, şirketinizi kayıtları doğru bir şekilde tutmaya zorlar. İşinizi etkili ve verimli bir şekilde yürütmenize yardımcı olur. Planlama ve tahmin, uyumluluk ve vergi raporlaması ile karar verme, uygun kayıt tutmanın faydalarıdır. Ayrıca, herhangi bir ihtilaf veya dava durumunda size her zaman gerekli kanıtları sağlar.
- İşletmenin maliyet etkinliği. Durumu simüle edelim. Katma değer vergisi için gönüllü olarak kayıtlı bir Birleşik Krallık şirketiniz var. Birleşik Krallık'ta eşiği tetiklemek için yıllık ciro 85.000 £'u aşacaktır. Birleşik Krallık'ta genel vergi oranı %20'dir. Raporlama mali yılındaki geliriniz 50.000 Sterline eşittir, bunun 40.000 Sterlini sizindir ve 10.000 Sterlin (50.000 Sterlinin %20'si) vergi dairesi tarafından toplanan vergidir. Maliyetleriniz 26.000 Sterlin, bunun 15.000 Sterlini KDV (VAT)'li işlemlerdir (vergi oranı %20'dir). Bu, karın 40.000 £ (gelir) - 26.000 £ (maliyetler) + 3.000 £ (malzeme ve hizmetler için ödediğiniz vergi) = geri ödeme olmadan alacağınız 14.000 £ yerine 17.000 £ 'a eşit olduğu anlamına gelir.
KDV (VAT) Kaydının Eksileri
KDV (VAT) kaydının tüm avantajlarına rağmen, bilmeniz gereken bazı dezavantajlar da vardır:
- Kayıt tutmak için ek masraflar. Uygun kayıt tutmanın sürdürülmesi, çok fazla dikkat ve idari çaba gerektirir. Bu tür hizmetler için ödeme yapmak için harcanan maliyetlerin artmasına yol açacak olan bu konuya bir profesyonelin dahil edilmesi uygundur.
- Mal ve hizmetlerin daha yüksek maliyeti. KDV (VAT) tahsil ederseniz, ürünleriniz ve hizmetleriniz daha pahalı hale gelebilir ve daha az arzu edilir hale gelebilir. Özellikle katma değer vergisi için kayıtlı olmayan müşteriler veya geri alma başvurusunda bulunamayan nihai tüketiciler ile ilgilidir.
- Büyük KDV (VAT) faturası. Aldığınızdan daha fazla mal ve hizmet tedarik ederseniz/sağlarsanız aradaki farkı vergi dairesine ödemeniz gerekir. Yüksek bir katma değerli vergi ücreti beklemiyorsanız, bu nakit akışı sorunlarına neden olabilir.
KDV (VAT) Kaydı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
KDV (VAT) kKaydı Nasıl Alınır?
Gerekli belge paketini toplamanız ve sorumlu vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekir. Daha fazla bilgi KDV (VAT) Sicil Numarası: Nedir ve Nasıl Alınır makalemizde yer almaktadır.
KDV (VAT) için ne zaman kaydolmalısınız?
İsteğe bağlı ve zorunlu kayıt vardır. Herhangi bir işletme, belirli nedenlerle gerekli gördüğü takdirde gönüllü kayıt için başvurabilir. Zorunlu kayıt kapsamına girmek için aşağıdaki koşullardan birinin karşılanması gerekir:
- Mal veya hizmet ithalatı/ihracı ile ilgili şirket.
- Şirket yurtiçi mal/hizmet satışı yapmakta olup cirosu asgari eşiği aşmaktadır. Eşik, yetki alanları arasında değişiklik gösterir.
KDV (VAT) kaydı için neye ihtiyacınız var?
Kayıt belgeleri ülkeye, işin niteliğine ve özel durumun özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Avukatlarımız, davanızda katma değer vergisi kaydında eksiksiz bir rehberlik ve yardım sağlayacaktır.
Kayıtlı KDV (VAT) ne anlama geliyor?
Katma değer vergisi için kendi ülkelerinin vergi makamlarına kayıt yaptıran bir şirket veya kişinin KDV (VAT) kaydı yaptığı söylenir. Bu, kayıttan sonra vergiye tabi satışlar üzerinden katma değer vergisi almak, müşterilerden tahsil etmek ve geçerli tüm vergi kurallarına ve gereksinimlerine uymakla yükümlü olduğunuz anlamına gelir.
KDV (VAT) kaydı yaptırmaya değer mi?
KDV (VAT) tescilli olmanın birçok avantajı vardır. Ancak, katma değer vergisine başvuru yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar, her bir özel durumun özelliklerine bağlı olarak değerlendirilmelidir.