Dubai'de Vergi Oranları Nedir ve Vergi Sistemi
Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
Dubai Federal Vergi Dairesi (FTA), Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) vergi yönetimini düzenleyen ve denetleyen resmi kurumdur. 2016 yılında kurulan FTA, BAE'deki tüm vergi işlemlerini dijital ortamda yönetir ve işletmelerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlar. FTA, katma değer vergisi (KDV), kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi gibi çeşitli vergi türlerinin uygulanmasını denetler ve vergi beyannamelerinin doğru bir şekilde sunulmasını sağlar. Aynı zamanda, vergi mükelleflerinin eğitimini, danışmanlık hizmetlerini ve vergi denetimlerini de yürütür. FTA, BAE'nin vergi sisteminin şeffaf, verimli ve uluslararası standartlara uygun olmasını sağlayarak, ülkenin ekonomik büyümesini ve sürdürülebilir kalkınmasını destekler.
Dubai'de vergi oranları bir çok ülkeye göre işletmelere büyük avantajlar sağlar. Genel başlıklar üzerinden devam edecek olursak Dubai işletmeleri Kurumlar vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), gümrük vergisi ve özel tüketim vergileri kapsamında beyanda bulunmak zorundadırlar. Sizler için aşağıda paylaştığımız Dubai'de en güncel vergi oranları işletmenizi doğru yönetmenize faydalı olacaktır.
Dubai'de kurumlar vergisi oranı 2023 yılı haziran ayında yürürlülüğe girmiştir ve 375.000 AED kar'ın aşan işletmeler için aştığı tutar üzerinden %9 uygulanmaktadır. 375.000 AED kar'ın altında kalan işletmeler kurumlar vergisinden muhaftırlar.
Kurumlar vergisi beyannamesi işletmeniz için kurumlar vergisi kayıt başvurusu yapılırken seçilen dönem aralıkları için genellikle takip eden yılın 9. ayına kadar verilmesi gerekmektedir.
Birleşik Arap Emirlikler Dubai'de KDV oranları ülke içine yapılan satışlarda %5, ülke dışına yapılan satışlarda %0 olarak uygulanmaktadır.
KDV Beyannamesi işletmenizin cirosu 150 milyon AED'yi geçmediği takdirde 3(üç) ayda bir verilmektedir. Eğer 150 milyon AED üzerinde bir cironuz var ise beyannemenizi aylık olarak FTA'e beyan etmeniz gerekmektedir.
Dubai'de gümrük vergisi oranları, genellikle %5 civarındadır ve bu oran, çoğu ithalat için geçerlidir. Ancak, bazı ürünler için bu oran daha yüksek olabilir, örneğin alkol, tütün ve bazı elektronik ürünlerde gümrük vergisi oranı farklılık gösterebilir. Dubai, serbest ticaret bölgeleri sayesinde bazı ürünler için gümrük vergisinden muafiyetler veya indirimler sunabilmektedir. Ayrıca, BAE'de yapılan gümrük işlemleri dijitalleşmiş ve oldukça şeffaf hale getirilmiştir, bu da ticaretin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Gümrük vergisi, Dubai'nin ticaret hacmini artırmak ve uluslararası ticareti teşvik etmek amacıyla makul seviyelerde tutulmuştur.
Dubai'de Özel Tüketim Vergisi (Excise Tax), genellikle sağlık ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olan ürünler üzerinde uygulanır. Bu vergi, 2017 yılında yürürlüğe girmiştir ve alkol, tütün ürünleri, enerjik içecekler, şekerli içecekler gibi ürünlerde yüksek oranlarda uygulanmaktadır. Alkol ve tütün ürünlerinde %100 oranında bir vergi uygulanırken, enerjik içecekler ve şekerli içecekler için %50 ve %100 arasında değişen oranlar söz konusudur. Dubai, bu vergilerle tüketimi azaltmayı hedeflerken, aynı zamanda çevreyi ve halk sağlığını koruma amacını gütmektedir. Dubai'de özel tüketim vergisi, Dubai'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için önemli bir araçtır ve yerli ile uluslararası ticaretin düzenlenmesinde etkili bir rol oynamaktadır.
Evet, Dubai'de vergi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. İşletmeler, katma değer vergisi (KDV), kurumlar vergisi ve diğer vergiler için düzenli olarak beyannamelerini Federal Vergi Dairesi (FTA)'ne sunmalıdır. KDV beyannamesi, genellikle aylık veya çeyrek yıllık olarak verilir, işletmenin cirosuna bağlı olarak belirlenen periyotlara göre. Ayrıca, işletmelerin yıllık gelirleri üzerinden kurumlar vergisi beyanı da yapılır. Bu süreçler tamamen dijital olarak FTA portalı üzerinden gerçekleştirilir.