Detaylı bilgi için +90 542 381 3868 'i arayın.
AE yetkilileri, bir şirketin ticaret lisansını iptal etmeden önce şirketin tasfiyesine ilişkin bir denetim raporu talep ediyor. Buna göre tasfiye denetim raporunda bir şirketin borçları ve varlıkları belirtilir. Ayrıca tüm mali bilgilerin Şirket Tasfiye Memuru'na sağlanması gerekmektedir.
Bir şirketin tasfiyesi zor ve karmaşık olabilir; bu nedenle yasal veya mali sorunlardan kaçınmak için doğru prosedürlerin izlenmesi çok önemlidir. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan ve işletmenizi kapatmak isteyen bir işletme sahibiyseniz, şirketinizi tasfiye etmek için hangi adımları atmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Tasfiye, bir şirketin işlerinin tasfiye edilmesi ve varlıklarının hissedarlara dağıtılması sürecidir. Tasfiye gönüllü veya zorunlu olabilir. Gönüllü tasfiyede, şirketin hissedarları işi gönüllü olarak sona erdirmeye karar verirler. Bunun aksine, mahkemenin iflas veya diğer nedenlerden dolayı şirketin tasfiyesine karar vermesi durumunda zorunlu tasfiye meydana gelir.
Devlet kurumları, işi yürütmeyi bıraktığınız konusunda bilgilendirilmelidir; bu nedenle, lisansınızın süresinin dolması üzerine birikmiş para cezaları veya cezalar tahsil edilmeyecektir.
Alacaklılarınıza ve ortaklarınıza karşı yükümlülüklerinizi ve sorumluluklarınızı ele almanız ve bir hissedar şirket olarak çıkarlarınızı korumanız zorunludur.
Ayrıca işletmenizi yeniden açarken itibarınızı ve iyi niyetinizi dikkate almanız akıllıca olacaktır.
BAE kanunları iki tür şirket tasfiyesini tanır:
Gönüllü tasfiyede şirketin hissedarları, şirketin kendi istekleriyle tasfiye edilmesine karar verirler. Bu süreç, Yönetim Kurulu'nun işi tasfiye etmeyi kabul ettiği şirketin genel kurulunda özel bir karar alınmasıyla başlatılır. Karar alındıktan sonra şirketin, işlerini kontrol altına alacak ve varlıklarını paydaşlarına dağıtacak bir tasfiye memuru ataması gerekiyor.
Mahkemenin şirketin tasfiyesine karar vermesi üzerine zorunlu tasfiye başlatılır. Şirketin iflas etmesi, borçlarını ödememesi veya dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunması halinde mahkeme tasfiye kararı verebilir. Zorunlu tasfiyede, şirketin işlerini kontrol altına almak ve varlıklarını hissedarlara dağıtmak üzere mahkeme tarafından bir tasfiye memuru atanır.
Aşağıda tüm işletmelerin şirketlerini tasfiye ederken izlemesi gereken adımlar yer almaktadır. Ancak her girişimci, BAE'de bir şirket tasfiyesine girişmeden önce aşağıdaki önemli faktörleri göz önünde bulundurmalıdır:
BAE'de tasfiye süreci iki aşamadan oluşmaktadır:
Varlıkların toplanması ve kullanılması yoluyla tasfiye memuru alacaklılara ödeme yapar ve kalan fonları hissedarlara dağıtır.
Şirketiniz aşağıdaki yasal formlardan herhangi birine sahipse tasfiye memuru seçmeniz gerekir:
Tasfiyenin bir parçası olarak, tasfiye memuru şirketinizin mali durumunu inceler ve alacaklılara ve hissedarlara fayda sağlamak için teminatsız varlıkları tespit edip satar. Pay sahipleri tasfiye memurunu kararla veya mahkeme kararıyla zorunlu tasfiye halinde atayabilir. Tasfiye memuru atandıktan sonra resmi bir kabul mektubu verecektir. Tasfiye sürecinin bir parçası olarak ayrıca bir iş beyanı ve tasfiye memuru raporu hazırlayacaklar.
BAE yetkilileri, bir şirketin ticaret lisansını iptal etmeden önce şirketin tasfiyesine ilişkin bir denetim raporu talep ediyor. Buna göre tasfiye denetim raporunda bir şirketin borçları ve varlıkları belirtilir. Ayrıca tüm mali bilgilerin Şirket Tasfiye Memuru'na sağlanması gerekmektedir.
Bu süreç Tasfiye Memuru ve ortakların Lisans Otoritesi'ne bir beyan mektubu göndermesiyle başlar. Yetkisiz kullanım süresi boyunca hiçbir itirazın yapılmamasını sağlar. Gerekli hükümet izinlerinin alınmasının ardından bir sonraki adım, İnsan Kaynakları ve Emirlikleştirme Bakanlığı'ndaki şirket kurma kartını iptal etmek olacaktır. Şirketin yabancı ortaklarının vizelerinin iptalinin de ilgili İkamet ve Yabancılar Genel Müdürlüğü'nden talep edilmesi gerekmektedir. İptal izni almak için Lisans Otoritesi gerekli tüm belgeleri almalı ve bir ücret belirlemelidir.
Tasfiye raporunda bir şirketin varlıkları ve yükümlülükleri özetlenir. Ayrıca şirketin tüm mali kayıtları tasfiye memuruna sunulmalıdır. Tasfiye sonrasında nakit gelirler varlıklara dönüştürülür, alacaklılara ödeme yapılır veya kalan borçlar şirket tarafından karşılanır.
Şirketin tasfiyesine ilişkin gerekli belge ve bilgilerin sunulması zorunluluğu bulunmaktadır. Tüm belgelerin BAE yasalarına göre hazırlanmasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır. Şirketinizin tasfiyesi için gerekli belgeler hakkında daha fazla bilgi için lütfen danışmanlarımızdan biriyle iletişime geçin.
World Company Setup Nasıl Yardımcı Olabilir?
World Company Setup, bu alandaki geniş deneyimi ve uzmanlığı sayesinde çok çeşitli sektörlerden müşterilerine tasfiye çözümleri sunmaktadır. Bir şirket olarak aşağıdakilerle tanınıyoruz: